Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Olvasni jó!

2012.12.14

 

 

 

Imádok olvasni, szerencsére  időm is van rá.       Utoljára ezt olvastam.

 

Nagyon elmaradtam a könyves beszámolóval!!!

 

 Vámos Miklós : Félnóta

 

Nagyszerű, humoros, s egyben irónikus regény  az író gyerek éveiről , ifjúságáról, álamiról, amin, ma már sokszor saját maga is meghökken. A mi korosztályunk érti igazán,  mint írja is, a fiatalok nem tudják mi is az a Gmk, Consumex bolt ..  Olvassátok el, nagy élmény. Visszerepülünk az időben, s rájövünk, akármilyen is a mai világ, mégis jobb mint az átkosban!! 

 

Mari Vargas Llosa: Szeretem a mostohámat

 

Középkorú, jómódú , özvegy férfi  újra nősül. Az új asszony teljesen elbűvöli, szertartásosan készül az éjszakai együttlétekre, miközben a nő a férfi fiát fekteti le. A gyerek is imádja a mostoháját, meg is ragad minden alkalmat, hogy hozzábújjon. Az asszony meglepődik, de elutasítani nem meri. Fokozatosan a gyerek egyre rámenősebb, a nő kötélnek áll, s majd őrlődik az apa és a gyerek között. Egyszer aztán  a gyerek az apját  ártatlanul kérdezgeti mit jelent 1-1 szexuális kifejezés.. az apa meghökken, s leesik a tantusz... Tényleg meghökkentő, történet egy tőlünk kissé idegen, érzéki világról. Jó kikapcsolódás. 

 

A nyári olvasmányaim, amiket fecnikre szoktam leírni, s  amire még  emlékszem....

 

 Csathó Kálmán : Tavasztól tavaszig

 

 Vadászati élményeit írja le, amiből árad a természet szeretete, annak ismeretet és tisztelete. A vadnak is megadja az esélyt . Aki szereti az ilyen írásokat nem fog csalódni ha elolvassa.

 

 Széchenyi Zsigmond: Ahogy elkezdődött 

 

4 éves korától 20 éves koráig Magyarországon  és Ausztriában vadászik, s eredményeiről "Vadászati főkönyvet " vezet. Első puskája parafadugós puska,amivel legyekre vadászott falon, ablaküvegen. 

Vasárnap tilos volt vadászni. Ekkor pihent az erdő, a vad és a vadász. És ma??? 

Nagyon érdekes, izgalmas, beszámoló, jól ábrázolja a szigrú szabályok szerint működő grófi világot, amiben sok-sok tudás, gondosság, következetesség volt. Egyáltalán nem lehetett rablógazdálkodásról beszélni mint sok helyen a mai erdőkben fával, vaddal szemben.   

 

Rakovszky Zsuzsa : A kígyó árnyéka

 

Érdekes szerelmi történet, amit az idős nő , Orsolya mesél el egész kislány korától kezdve. Részletesen érzekeltetve miről álmodozott, de ami aztán kibonbontakozik...Rettenetes titok, vérfertőzés,  gyilkosság,, folytonos rettegés , hogy egyszer minden kiderül, s hóhérkézre kerül. 1600-as évek közepén játszódik a történet, amit átszőnek a babonák, hiedelmek, de olyan színes, fordulatos formában, hogy észre sem venni, majdnem 500 oldal az egész. Ami a pláne, a szerzőnek ez az első regénye, de remekmű. 

 

Merem ajánlani elolvasásra.   

 

 

Csáth Géza: Fej a pohárban

 

Orvosként besorozzák, s az 1914-16 közötti háborús érzéseit, borzalmait, írja meg naplójában. Hol  saját holmijainak beszerzését, kezelését tárja elénk nagy részletességgel, hol poltitikai elemzésekbe bocsájtkozik. Közben szinte észrevétlen kezdi morfiumozni magát, s mire felesége odaér, már a függőség kialakul. 

Aki szereti stílusát, s tudja a szőrnyűséget, amit feleségével tesz - nem lövöm le a poént - feltétlen olvassa el, a kezdetekbe nyer betekintést.    

 

Csáth Géza : Emlékirataim a nagy  évről

 

Háborús visszaemlékezések és levelek 1914.aug. és 1915 tavasza között.  Öccsének írt leveleiből kiderül családi háttere és egyéni problémáinak őszinte, részletes feltárása. Küzdelme a morfium ellen, de addigra már olyan függőség alakult ki, ami  katonai szolgálatra alkalmatlan mindősítéséhez vezetett. 

Számomra itt derült ki, Kosztolányi Dezső unokatestvére volt.  

 

 

Gion Nándor: A kárókatonák még nem jöttek vissza

 

Nemrég fedeztem fel ezt a vajdasági  írót. 

 

Elsőként ezt olvastam el, ami valójában egy ifjúsági regény. Gyerekekről meg vizivilágról szól, rabságban tartott kárókatonákat  szabadítják ki sok kaland és izgalom közepette.

Aki szereti a természetet nyugodtan olvassa el, s kezébe adhatja tizenéves gyerekeinek, unokáinak. A siker biztos lesz, s nem oly terjedelmes mint a Herry Potter.

 

 Virágos katona

 

 Valójában család regény, de nagyon olvasmányos. Könnyen követhető a szereplők nem túl nagy száma.a cselekmény sem kusza, igaz keveredik legendákkal, de ettől oylan sajátos. Egy trilógia első része.  Jó volt a nyári melegben olvasni.  

 

Ez a nap a miénk

 

Több mint 20 évvel később jelent meg a fenti regény sorozat 3. része. Háborús ,-  II. Vil.háborús-  nemzetiségi problémát taglal, de szintén olvasmányos formában. A szereplők ismerősek már, s ezért is nyűgözi le az olvasót a történet.  Aki egyszer belekóstol ebbe a stílusba és elnyeri tetszétést  lélekben feltétlen gazdagodik. 

A 2. rész még nekem is hiányzik, de ez nem probléma, önállóan is érthetők a regények. !! 

 

 

05.29.

 

Kassák Lajos: Egy ember élete

 

 

Saját életét meséli el több mint ezer oldalon !!! Érdekes, olvasmányos mű. Úgy gondolom ma  lehetetlen lenne pár osztályos iskolai végzettséggel íróvá válni, mint ő. Első versei hemzsegtek helyesírási hibáktól, a szerkesztők ezért vissza is dobták a kéziratait, s még neki állt feljebb. Célját   sok éhezéssel, nélkülözéssel érte el , de lélekben szabad ember volt.   Érdemes elolvasni!!!

 

 

 Spiró György : Álmodtam neked

 

1987-ben jelent meg ez a novellás kötete, ami valójában életrajzi írás.  Egy szuszra kiolvasható, aki szereti fanyar,  iróniás,  sílusát. Én imádom.

Érdekes  volt egyszerre két életrajzi könyvet olvasni, de úgy érzem mindkettő kihagyhatatlan.

 

Németh Gábor:  Zsidó vagy? 

 

A  provokáló cím valójában nem a zsidók történetét írja le, ahogy sejtenénk. Kis gyerekként a Kádár  korszakban találkozik a kifejezéssel, amit nem ért. Otthon hiába kérdezősködik, valódi választ nem kap a kérdéseire. Azt boncolgatja e támában, amivel gondolkodó gyerekként nap  mint nap találkozik, s számára érthetelen. 

Ragyogó könyv, übereli a fenti kettőt.  Az írót eddig nem ismertem, erről a könyvről hallottam, s úgy került a kezembe. Nagy élmény volt olvasni, tele olyan idézetekkel, amikben nem jelöli meg honnan idéz. Ezt szerintem úgy gondolja , illik tudni, felismerni. Persze azoknak sikerül csak, akik akkor már éltek, s némi értelemmel rendelkeztek.  Nekem magától értetődő volt a legtöbb idézet , s ez is adta az igazi könyv-élményt, de azért volt pár forrás amit nem ismertem. Elvégre nem hülye az ember, hogy mindent tudjon !!! No ezt jól megmagyaráztam.   Feltétlen olvassátokl el!!!!!!!

 

 

 Falcsik Mari: Sanzon nehéz időkben

 

Középkorú költőnő, aki hosszú évekig szabadúszóként irodalommal fogalalkozott, de kiadott kötete elég későn jelent meg, s ezáltal  egy csapásra bevonult a köztudatba. Én is valahol hallottam róla, s kíváncscsiságból hoztam ki ezt  a kötetét, ami az első volt. 

 

 Azt hittem a sok könyv közben jó kis pihentető verseket fogok olvasni. Hát nem!!! Többször el kell olvasni egy-egy verset, hogy igazából meg is értsem. A támája megkapó, szókimondása tetszetős, de nem olyan fülbemászó, szavalható ritmusú versek.  Igaz, nem is szavalni akartam. Egy próbát feltétlen megért.

 

Honlapja itt olvasható!!!!!

 

 http://falcsikmari.webs.com/

 

Blogja itt követhető!! 

 

 http://falcsikmari.blog.com/

 

 

 

Závoda Pál: A fényképész utókora 

 

Több szálon, s több idősíkban játszódó regény. Időnként nagyon vontatott leírásokkal. Igazán nem tudott lekötni, felénél feladtam!!! Még olyan hiányérzetem sem maradt, talán egyszer  folytatom!! A hiba lehet az én készülékemben van???  

 

04.26.

 

Cormac McCarthy:  Vad lovak

 

 Két fiatal fiú világgá megy otthonról, Texasból lovon. Átmennek Mexikóba, hogy álmaikat ott váltsák valóra vadlovak és még vadabb álmok között. Persze a valóság másképp sült el, s közben a körülmények hatására felnőtté váltak. A könyv   egy trilógia első része.

Valójában egy modern Western történet. Akinek tetszett annak idején  ez a műfaj, nem fog csalódni. Érdekes, olvasmányos könyv.

 

 

 Botond Gyula: Egy pszichiáter végnapjai

 

dr.O. a pszichiáter nyári rekkenő melegben fogadja betegeit, akiknek többnyire csak a szokásos gyógyszert kell felírnia, de regéket mesélnek életükről. Az orvos szerelmes lett egyik nővérébe, amit felesége a viselkedéséből észrevett, de ekkor meg is szakította azt akapcsolatot, s munkahelyet is váltott. Felesége ekkor lett szerelmes más férfiba, s amikor közölte férjével, hogy elköltözik, a férfi öngyilkos lett.

 

Két nap alatt játszódik a történet, ami egy  számomra idegen világba vezet el. Az író maga is pszichiáter, s így hitelesen, olvasmányosan alakítja a történetet.  Nem  mondom hogy  nagyon jó könyv, de nem bántam meg, hogy elolvastam. 

 

 

03.21.

 

Kerékgyártó István : Vagyonregény

 

borito_1.jpg

 

 

Ez volt első regénye, de én másodiknak olvastam. A rendszerváltás privatizációjáról szól. Akik  időben észbekaptak, hamar megtollasodtak, elképzelhetetlen vagyonokra tettek szert, de innen nagyot is lehet bukni.

Nagyon izgalmas, olvasmányos a történet. Számunkra, földi halandók számára, egy ismeretlen, elképzelhetetlen világba csöppenünk.

A szerző maga jogot végzett, de volt megyei tanácsban főosztályvezető, privatizációs főember, majd az ORRTT-ben is magasra emlekedett. Ezért írhatta meg ezt a regényt, ami ma már egy alap műnek számít ebben a témában.

Érdemes elolvasni!!!!!!!

 

 

Kerékgyártó István: Trüffel Milán

 

Tabánban született nagystílű szélhámos, Trüffel Milán élettörténete a Monarchia idején játszódik.Ő egy olyan kalandor, aki bejárja az egész Monarchiát, és  fél Európát, New Yorkot. Életművész, mert nem csupán éleseszű bűnöző, de ismeri a gáláns hódítások, izgalmas utazások, ínyenc lakomák és az alkalomzhoz illő öltözékek minden csínját-bínját. Több nyelven beszél, s a lendületes, izgalmas történet magával ragadja az olvasót, aki neki drukkol a nyomába eredő rendőrséggel szemben.

 Szerintem modern változata , Leonardo di Caprio nagyszerű alakításával :  Kapj el, ha tudsz c.-ű film. Ezt is merem ajánlani mindenkinek!!

 

 

  12.30

 

 

Kati Marton: A nép ellenségei

                         Családom regénye  

 

 

 Kati Marton magyar származású amerikai író, újsáíró, TV riporter. A nemrég elhunyt Richard Holbrooke felesége.

 

Szülei,  Márton Endre  és felesége a legjelentősebb amereikai hírügynökségek budapesti tudósítói voltak a 40-es évek végétől. AVO állandó megfigyelés alatt tartotta az egész családot., míg 1954-ben apját letartóztatták. Rövid idővel később édesanyját is. Akikre anyjuk rábízta a két kislányt, nem merte vállalni, hányadtatásuk egy évig tartott.

 

Nagy amerikai sajtóvisszhangja volt a letartóztatásuknak, s idő előtti kiszabadulásuk is ennek volt köszönhető.

 

Ennek persze feltétele volt, AVO-s tisztartójuknál heti rendszerességgel jelenteniük kellett.  Meglepően   57-ben útlevelet is az AVO közbenjárására kaptak, s  Bécsbe, majd onnan Amreikába távoztak.

 

Az 56-os eseményekről kalandos módon tudósították az amerikai hírügynökséget, s így általuk első kézből kapta az információt a szabad nyugati világ.

Ennek is meglett a következménye. FBI nem hitte el, a magyar kormány emberein kívül iilyen  információt nem lehet kijuttatni, ezért ők is megfigyelték az egész családot jó sokáig, 1965-ig. 

 

MIndez a szülők halála után derült ki, amikor Kati lányuk a budapesti Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából kikérte szüleire vonatkozó iratokat. Álmában sem gondolta, hogy ez a legvaskosabb iratanyag a levéltárban.

 

Innen tudta meg, a gyerekek iránt  érzett felelősség mit is jelentett szüleinek. 

 

 Ilyenkor mindig eszembe jut, hátha a mi családunkban is volt megfigyelt, megfigyelőt kizártnak tartom, de persze más is így volt   ezzel. 

 

Érdemes elolvasni a könyvet. Mindenkinek merem ajánlani, s ha esetleg ez is ad inspirációt a múlt kiderítéséhez , kívánok hozzá sok erőt, bátorságot.  

 

12.16.

 

Pierre la Mure: Mona Lisa magánélete

 

 Nincs benne semmi átverés. tényleg Lisáról, életéről, Leonardo da Vinciről  a Mediciekről és Firenzéről szól a könyv.

Nagyon hűen visszaadja a kort, annak hangulatát, nagyszerűségét, barbárságát. Igaz kicsit nagyon dilettánsnak ábrázolja az író Leonardo da Vinci személyét, de bátran merem ajánlani mindenkinek, akinek a festészet, Firenze Olaszország szíve csücske.

Azért arra számítani kell, gyorsolvasással ezt nem lehet olvasni. Leglaábbis nekem nem sikerült. Eléggé szájbarágós, kevés párbeszéd, de megéri, ha van rá idő.

 

 11.04.

 

Lénárd Sándortól most olvastam először. Nem régen hallottam róla. Idén márciusban volt 100 éve, hogy megszületett. Ennek kapcsán számos cikk jelent meg róla.

 

Ő volt tán az utolsó magyar polihisztor. Magántanárok oktatják.Az érettségi vizsgát már külföldön tette le, Bécsben szerez orvosi diplomát. Német, latin, magyar,olasz, angol nyelven publikáló magyar orvos, író, költő, műfordító, de kiválóan rajzol, zongorázik, orgonál.

 

 

 

Kép

 

Önarcképe

 

1959-ben  latinra fordította a Micimackót. Ezzel mentem világhírű lett, de nem ez érdekelte.Annak örült, ezáltal kapcsolatba lépett olyan személyekkel, akik más-más nyelvekre fodították e művet.

 

Talán ez a két könyv legismertebb műve:

 

Római történetek

 

Olaszországba menekült.  Az ottani benyomásait írja le két  fejeztben.

 

1938.

 

A fasizálodó Olaszorszságban hogyan kell megküzdeni a napi ennivalóért, lakását már elvesztette, sőt még ágyat sem tud már bérelni, de ezek ellenére ember tud maradni. Világosan látja, hogyan rohan a világ a háborúba. 

 

1943.

 

Nehezen, de túlélte a háborút, s nem is egyedül.Társra is lelt, de inkább éheztek, hogy együtt zongorázhassanak  búvóhelyükön.

 

Nem érzelgősen, sajátos fanyar humorral írja le minden napjait, az ókori város örökségét. 

 

Aki még nem ismeri, bátran olvassa!!!!!!!!

 

 

 1951-ben kivándorol Braziliába.  1956-ban megnyerte a brazil tévé Felső határ a csillagos ég című Bach vetélkedőjét. A nyereményből egy kis faluban patikát nyitott, s itt építette fel a láthatalan házat, ahová családjával visszavonult. A településen gyógyított, kertészkedett, esténként orgonált.

 

Erről az időszakról szól az alábbi könyve.

 

Egy nap a láthatatlan házban  

 

Azért láthatalan, mert minden munkája ellenére, az őserdő visszaköveteli a területet ,  úgy benövik , hogy szinte a ház láthatatlan.

 

Nagy kihívás számára, ha körmönfont módon magyar magokat tud szerezni, s azokat fel tudja-e nevelni. 

 

A kertészkedő ember és a természet kapcsolatát írja le sajátos hangvételében, nem kapkodva, elmélkedve. 

 

Nagyon tetszett mindkét könyv, de gyors olvasásra ne számítson, aki kedvet kapott az elolvasására.

 

Még el akarom olvasni harmadik könyvét, Völgy a világ végén-t. 

 

Már magyar film is készül ebből, illetve egész munkásságából. Gálffi  László alakítja az írót.   

 

 Jázusom!!!!

 

Idén csak 1x írtam ide. Hiába, ha bejön a tavasz, a kiköltözés, erre már nem jut időm. Most már lesz, de a gond a visszaemlékezés. Valahogy megoldom.

 

Most erre biztos emlékszem, mert nagyon tetszett.

 

Szerb Antal :  A harmadik torony

 

Először jelenik meg önálló kötetben Szerb Antal 1936-os olaszországi utinaplója, melynek néhány jelenete később az Utas és a holdvilág lapjain kapott költői formát.

 

Város- és tájleírása kultúrtörténet, a  '30-as évek Európáját hűen tükrözi. 

Az utas Velencétől Vicenzán, Veronán és Ravennán át jut el San Marinóig, hogy ráakadjon a 3. toronyra. Még hiszi, segít átvészelni a szörnyű kort, melyben még élni adatott.

 

 A szöveget Martin Hürlimann fényképei kísérik. 

 

A könyv végső kicsengése, a háborútól való féleelm, aggódás. Ki tudja meddig mehet még Olaszországba, mindig úgy utazik oda, hog talán ez az utolsó alkalom. Eredetileg Spanyolországba akart menni, de az már nem volt biztonságos, ezért szaladt gyorsan kedvenc Olszországába, hogy még mnden látnivalót a helyén találjon. 

 

Önállóan is érdekes, tartalmas olvasmány, de nagyobb a hatás, ha már az Utas és a holdvilág-t olvastuk.  Legalábbis nálam így volt.

 

Idei első könyvem:

 

 Lángh Júlia : Közel Afrikához

 

Eddig egy könyvét olvastam,  Budai úrilány - Nemrég tudtam meg, a  szerző  Konrád György felesége volt. Nem akart a nagy író feleségeként az árnyékában élni. 

1977-ben elment gyerekeivel Párizsba, ahol először igen nehéz körülmények között éltek, sok mindent csinált. A 80-as évek közepétől Münchenben a Szabad Európa Rádió munkatársa lett, annak megszűnéséig, 1994-ig. Nem is tudta mihez is fogjon, s egy újsághírdetés útján került Afrikába, Nigerbe. Egy bozótfaluban 3 európai szülők gyermekeinek nevelésére, óvóda alakítására vállalkozott. 

 

Erről szól a könyv, az ő hangulatos, derűs  stílusában.  

 

 

Jól elmaradtam ezzel a beszámolóval. Sokat olvastam, de nem jegyeztem miket. Tényleg a legutóbbiakból pár.

 

Egy órája olvastam ki

 

Ottlik Géza: Továbbélők

 

 

Ez egy csoda!!!! Az iskola a határon rövidített formája. Tömören, nagyon leegyszerűsítve. 1999-ben jelent meg a könyv, Kiadatlanul, 50 évig porosodott a kézirat a többi Ottlik hagyatékkal az Országos Széchenyi Könyvtár Kézirattárában.  Talán örökre ott is maradt volna, ha 1999. elején fel nem merül megint a Buda megjelenése után megpendített vád, hogy az Iskola a határon-t nem Ottlik írta, vagy nem teljesen egyedül. Erre engedélyezte örököse, Lengyel Péter a kézirat kiadását., mely 1949-ben készült.  Ebben a katonai iskolába bekerült gyerekek személyiségét a benti erőszak, a kiképzők lélektelensége változtatja meg, de itt még a vége jó, reményre ad okot, az erőszakoskodók lelepzése, eltávolítása az iskolából. 10  évvel később készül el élete fő műve, Iskola a határon. Ebben már az író sokkal keseredettebb, a személyi kultusz és a levert forradalom kilátástalansága miatt.  Nagyon olvasmányos, érdemes mindkét művett elolvasni, újraolvasni. 

 

 

Heller Ágnes: Bicikliző majom

 

Önéletrajzi leírás, a maga sajátos, stílusában. Nekem bejön ez a stílus-ahogy beszél is.  Igaz időnként  filozófiai fejtegetésekbe bonyolódik, de hát ez a szakmája. Lukács Györgyről ódákat zeng. Annyira megtetszett az írása, hoztam ki más könyvét is.

 

Heller Ágnes: New York-nosztalgia.

 

21 évig élt itt, egyetemi tanárként dolgozott. Általában ősszel New York-ban volt, tavasszal Pesten. 2007-ban ez megváltozott, végleg hazajött.Azt írja le hiányzik a város, az illata, az utcák, a lakása, a barátai, a múzeumok, koncetteremk, a vendéglők, de még aaz eső és a szél szaga is.  Könnyű, szórakoztató olvasmány. 

 

Ungvári Tamás: Hemingway háborúja

 

A II. világháború idején német tengeralattjárók tünnek fel a Karib tenger vizein. " Az öreg halász" ekkor úgy döntött, saját naszádján, saját szakállára megtámad és elsüllyeszt egy német tengeralattjárót. Mindez legenda, vagy valóság? A döntés joga az olvasóé, aki izgalmas, fordulatos kalandregényt vehet kézbe. Nekem az eleje kimondottan tetszett, a vége már nagy marhaság, de olvasmányos.  

 

02.18.

 

Dénes Zsófia: Ami a százból kimaradt

 

A szerző biológiai és szellemi csoda. Túl a századik életévén, még mindig szellemi kapacitásának birtokában van, még mindig képes az alkotásra, emlékeinek, élményeinek művészi formába öntésére. E művében szerepelnek visszemlékezések, esszék az 1920-as évekből, de egészen friss, itt először szereplő írásai is.

Élmény olvasni. Nem is tudom olyan tempóban, mint egy regényt.Ezen el kell gondolkodni, elmélkedni.Teljesen kikapcsol a mai világ borzalmaiból.

Azt kell tudni a szerzőről, Ady menyasszonya volt. Már bejelentkeztek az esküvőre, amikor Dénes Zsófia édesanyja megtudta. Nem adta ki lánya iratait.Kijelentette, lefekszik a küszöbre, ki sem engedi a szobából, csak a testén keresztül mehet ki a lakásból.  Erre az ellenálásra- mint igazi úrinő- visszakozott.  Nagyon bántotta, Adyt is, de ő könnyebben elfogadta a helyzetet. Ezután nemsokkal jött létre Bonca Bertával esküvője. Ady és Dénes Zsófia barátsága örökre megmaradt. Ezt a témát dolgozza fel szerintem legjobb könyve, Élet helyett órák .

 

02.06.

 

Méray Tibor: Imre bácsi

 

Természetesen Nagy Imre az Imre bácsi. Méray Tibor közvetlenül az 56-os események után írt már 2 könyvet a mártírhalált halt Nagy Imréről. Ennek a könyvnek  érdekessége: Jelcin által átadott dokumentumok alapján egyértelművé vált, nem az oroszok akarták Nagy Imre halálát, hanem Kádár János. Sőt, ők magyarázták neki, ha kivégzik, mártírt csinálnak belőle.  Elképesztő, Grósz Károlyék is mit össze akcióztak a sírok feltárása, és az újratemetés ellen. 

 

01.28.

 

Fejős Éva: Bangkok tranzit

 

Bangkok egzotikius város, ahova a világ minden tájáról érkeznek különféle sorsú, kultúrájú emberek. Hét ember érkezését, célját, ottani tartózkodását írja le a szerző fordulatos, izgalmas módon. 

 

Könnyen, gyorsan olvasható, akár esős téli napokon-mint én- vagy nyári strandolás során.

 Többi könyvét viszont nem tudtam elolvasni.!!!

 

 

01.25.

 

 

ANNA PORTER: 

FÉNYTÖRÉSEK  Családom történetei  és nemtörténetei

 

A szerző Magyaországon született.1956-ban Új-Zélandon telepedett le családjával.Angliában, majd Kanadában tanult, ott is telepedett levégleg.. Családja regényes életét meséli el jól olvasható, izgalmas formában.

 

DIANE SETTERFIELD:     A tizenhamnadik történet

 

A szerző első regénye. Érdekes, nem  is szoktam ilyen friss műveket olvasni, sőt ilyen témát se nagyon.DE ez most jó választás volt.

Margaret Lea kisasszony 1 angol kisvárosban éli nem túl izgmas életét.Olyan igazi kékharisnya.Apja antikváriumában dolgozik, s rég elhunyt írók életrajzát kutatja, írja. Míg 1x kap 1 felkérést, a kor leghíresebb krimi írónőjétől, aki arra kéri írja meg életrajzát. Margaret kideríti az írónő első könyvében 13. történet helyett csak 12. írt meg. eddigi életéről sokszor írtak már epizódokat, de azok szinte mind egymásnak ellentmondanak.  Odaköltözik, s aztán persze mindent kiderít. Az írónő élete maga a 13. történet, ami tele titokkal, kész horror.Nagyon lebilincselő, izgalmas, jól olvasható regény, kellemes kikapcsolódás.

 

01.09.

 

 

Úgy látszik, most a vékony kis könyvek vannakj előnyben.Rég voltam könyvtárban, de a héten elmentem.2 kis lélegzetű könyvet el is olvastam.Íme:

 

Nemes Nagy Ágnes: Az öt fenyő

 

Érdekessége, egyetlen regénye!! Negyvenes  évek végén írta, de nem adták ki, mert nem volt hozzá méltó színvonalú, ami kicsit fájt neki egész életében. 2005.-ben, a Tiszatáj jelentette meg, gondolván mindenki maga eldöntheti milyen értékékű ez a krimi-regény. Eleje kicsit komplikált, de a végére kikerekedett 1 kis történet. Tényleg nem nagy szám, de kuriózum. Érdemes rászánni azt a kis időt.

 

 

Kép

 

 

Massimo Carlotto: Il giorno in cui Gabriel scoprí di chiamarsi Miguel Angel Ki ő:Gabriel vagy  Miguel Angel?

 

A történet valós tényeken alapszik.1976-1983-ig 30.000 személy tűnt el Argentínában.15.000 embert utcán lelőttek, nőket, gyerekeket gyilkoltak, kínoztak meg. Az egyik parancsnok kínvallatással megtudta 1 fiatal férfitól hol van barátnője, aki terhes volt. Megvárta, míg megszüli a gyereket, aztán a nőt kivégeztette, a gyereket meg hazavitte, mert feleségének már nem lehetett több gyereke.Saját gyerekeként nagy szeretetben nevelték, amikor minden kiderült....

 

Kétnyelvű a könyv, mint a cím is mutatja.Egyik oldal olaszul, mellette magyarul olvasható a történet.  Hát.... az elején azért kis olasz tudásommal pár gondolatot megértettem, de hogy ezt hogyan fordították irodalmi nyelvre??? Szinte rá se lehetett ismerni. A regény címe is jelzi ezt a visszásságot.

 

Míg vonattal felutaztam Pestre a dobogókői kirándulásra egy picinyke -vékonyka - könyvet vittem magammal.Imádom a szerzőt:

 

Alessandro Baricco 

 

Ma élő olasz író. Nagyon érdekes a stílusa. Rém egyszerú mondatokkal mondja el a történeteit, ami ettől válik nagyon izgalmassá, mozgalmassá.

 

Most Vértelenül c.ű könyvét olvastam. Döbbenetes!!!!!!.  És mindössze 87 oldal.

 

Ismertebb művei: Selyem, Tengeróceán, Novecento

 

 

Novecentóból készült Az óceánjáró zongorista legendája  c.-ű film.

 

Eredeti nyelven olvasni lenne az igazi!!

 

 

Olvasmányaimmal jól elmaradtam a nyáron.Majd valamikor pótolom. Tegnap fejeztem be egy érdekes kis könyvet.

 

 

Hassa Talpag Réka: BRUNOLI  

 

Kézikönyv  k i s b a b á k n a k    kezdő szülőkhöz!!!  

 

 

Én lányomtól kaptam névnapomra, érdekessége, hogy a szerző honlapját ő készítette. Akit érdekel itt megnézheti.

www.brunoli.hu

 

Réti  Helga - Teller Richárd :  Életfogytig talárban 

 

Frissen szakvizsgázott jogász lány ügyészségi titkár lesz, bizonytalanságait, nehézsegeit, élményeit írja le nagyon olvasható, érthető nyelvezeten. 

 

 Athur Koestler: Sötétség délben

Magyar származású író műve 1940-ben jelent meg először Angliában. A század egyik legnagyobb vihart aratott könyve.A sztálini idők koncepciós pereinek lélektanát ábrázolja.

 

 

Pár éve kiadásra kerültek nálunk is a Márai könyvek.Eddig nem is hallottam róla.Egyszer nekiduráltam magam, elsőnek olvastam A gyertyák csonkig égnek.-t. Annyira megtetszett, azóta rendszeresen olvasok Márai könyveket.Nem mindig könnyű olvasmány.Akinek nincs ideje, hangulata a hosszú leírásokat olvasni esetleg hangoskönyvben nagyobb élményt nyújt.Valójában a kettő együtt az igazi.

 

Polgár Árpád: Polgársors

 

 Polgár Árpád neves budapesti galária és aukciósház tulajdonosa, a hazai műtárgy-kereskedelem meghatározó személyisége. Önéletírása az elmúlt 50 évet ,az 50-es évektől napjainkig idézi fel.Bepillantást adva az aukciók közönségének soraiban felbukkanó "felső tízezer" -pilitikusok, színészek,médiasztárok- egzotikus, ám egyáltalán nem problémamentes világába.

És e közben el kezdtem olvasni még 2 könyvet.Szóval 1x-re 3-t olvastam.Óránként váltottam a könyveket.Nagyon érdekes volt.Ma végeztem mindhárommal.(02.07.)Holnap keresek újabb 3-t, mert ez úgy bevált.

 

Vadas József: Le Corbusier

 

A XX.sz. legismertebb,legmodernebb,legvitatottabb építésze. Életét, munkásságát mutatja be az író olvasmányos formában.

 

Mi már tanultunk a gimiben Műalkotások elemzését, s emlékszem volt a tankönyvben 1 kép 1 érdekes formájú, templomról, aminek belső terét is mutatták. A fekete fehér képen jól látható volt a belső tér fényhatása, ami a teljes áhitatot szolgálja.A templom alkotója Le Corbusier volt, ekkor jegyeztem meg a nevét. Sajnos nem tudom hol van ez a templom, a könyv tán valahol megvan, de nem találom most persze..

 

Vágó Márta: József Attila

 

Vágó Márta visszaemlékezése Józef Attilára, levelezésük bemutatásával.

Hát a "mama"  azért jól elhagyta fiát, ezért került árvaházba, majd nevelőszülőkhöz.Ez a trauma kihatott egész elétere.Nővére, Jolán amikor férjhezment, férje lett a gyámja, aki nemigen szívelte Attilát.Aztán..Jolán  külföldre ment , mikor visszajött férje ágyában találta Etelkát.Öngyilkos akart lenni, Attila majd beleőrült ebbe az egészbe.Végül elváltak, s a volt férj Etelkával élt, akitől 3 gyerekük lett.Jolán egyedül maradt..

 

Kati Marton:  Kilenc magyar  -aki világgá ment és megváltoztatta a világot 

 

(Teller ede,Kertész Andor,Korda sándor,Neumann János,Köszler Artúr,Kertész Mihály,szilárd Leo,Wigner jenő,Friedmann Endre)

 

Paul Auster: New York trilógia

Első mai, amerikai bestseller könyvem. Hát...... nem könnyű olvasmány volt számomra, de végülis megérte. Aki szereti az olyan témát, melyben az ember több személyisége jelenik meg, -önazonosság-keresés-  szinte teljesen átlényegül , sokszor nem is tudni mi a fikció, mi a valóság. Aki az ilyesmit kedveli feltétlen olvassa el. 

 

 Aurélien Sauvageot: Magyarországi életutam

 

Francia nyelvészprofesszor 8 évet töltött Magyarországon 1923-tól , hogy megtanuljon magyarul- a török, svéd, finn, német után - s hazájában tanítsa  nyelvünket, kútúránkat. Magyarokról, költőkről, írokról írja meg benyomásait érdekes, stílusban, meglepő megállápításokkal.

 

José Saramago: Vakság

 

Ma élő portugál író érdekes témát dolgoz fel.Különös kór terjed a városban.Először 1 autót vezető férfi ahogy megáll a piros lámpánál megvakul, nem tud tovább haladni. Nagy forgalmi dugó keletkezik, s 1 féri feljánlja segítségét, elviszi az autóval haza.Felkíséri lakásába, ám az autót ellopja.A megvakult férfit felesége orvoshoz viszi, de sorban mindenki megvakul, akivel kapcsolatba kerül. Milyen probléma merül fel ezzel  az egyes emberekben, embercsoportokban, a kormány miként reagál a fertőző kórra, milyen katasztrófahelyzet alakul ki, ezt írja le a szerző nagyon érdekes formában. Nyelvezetére jellemző, ritkán használ írásjeleket, de ettől teljesen érthető a történet, ez az író egyéni stílusjegye. Első könyvét olvastam, nagyon tetszett, fogok olvasni tőle mást is.

 

Andrey Niffenger: Az időutazó felesége

 

Amikor először találkoztak, Clare 6 éves volt, Henry 30.Amikor összeházasodtak, Clare 22 Henry még mindig 30, mert idő-eltolódási rendellenességgel született.Genetikai órája a legváratlanabb pillanatokban visszaáll, és még abban a másodpercben eltűnik.Ilyenkor elmúlt és eljövendő élete érzelmi csomópontjain találja magát, meztelenül, védtelenül. Sohase tudja , mikor történik meg újra, sohasem tudja, hol köt ki legközlebb.A könyv  egy különös szerelmi történet.Clare és Henry felvátlva meséli el történetüket.Rajongva szeretik egymást, megpróbálnak normális családi életet élni: biztos állás, barátok, gyerekek. Mindezt olyasmi fenyegeti, amit sem megakadályozni, sem irányítani nem képesek, történetük ettől olyan megrendítő és felejthetetlen..  

Lehet kicsit nagyon modern, de tényleg érdekes volt. Filmen viszont remekül lehetne ábrázolni a történetet, s az idősíkokat.Tudtommal már készült is belőle film.1x tán még látható is lesz felénk is.

  

José Saramago: Az embermás

 

 Egy depressziós történelem tanár élete váratlan fordulatot vesz, mikor egyik kollegája javaslatára megnéz 1 videókölcsönzőből kivett filmet.Egyik mellékszereplőben  felismeri tökéletes hasonmását.

 

 Békés Pál: Semmi baj

 

A Semmi baj gyűjteményes kötet, melyben a korábbi elbeszéléseket és rövidtörténeteket (ezeket Békés bélyegeknek nevezi) újabbak egészítik ki. Az így létrejött váz egy önéletrajzi regény szerkezetére emlékeztet. A nagyszülők és a szülők sorsa vagy sorstalansága után az elbeszélő élete 56-tal kezdődik.

Egy élet harmincegynehány novellában. A bélyegek olykor az élettörténethez tapadnak, máskor a világ és a történelem egy-egy fonákságára hívja fel a figyelmet.

A kötet címe pedig a történetek világképét összegzi frappánsan: születhetünk ilyen rosszkor, jöhet ilyen rossz, meg olyan rossz kor, a helyzet reménytelen, de nem súlyos. Hiába a bélyegek, sohse adjuk fel!

Nagyon frappánsan, tömören fogalmaz, tele iróniával, humorral.

Első könyve, amit elolvastam. Ismertem már irásait, több novellát, riportot, életképet olvastam tőle Mozgó világban, Nők Lapjában, 168 órában. 

Nagyon tetszett a könyv , biztos hozok ki a könyvtárból más művét is.

 

 

Ha van egy jó könyved, ajánlásod szívesen veszem! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

aranyrozsa55@gmail.com

Aranka,2012.11.10 19:16

Cronin: Réztábla a kapu alatt Hirtelen csak ez az egy a régiek közül.

Általában a Reader's Digest könyvekben a novellák jók, se jó az áruk is sajnos.
John Grogan:Marley és mi (kutyatörténet)

Hivatásos

Boga69,2012.06.13 18:05

Tisztelt Blogoló!
Nem egészen értem ugyan, mit takar a "hivatásos" a költők, alkotóművészek körében, de abban értelemben, hogy ez a végzettsége, Falcsik Mari "hivatásos": bölcsészkart végzett irodalmár, aki az alkotásaiból, publikációiból és könyvszerkesztőként él. Tisztelt Blogoló, legyen szíves kijavítani a bejegyzés tartalmát.
Köszönettel:
egy Könyvmoly