Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek

2014.03.21

 2014.

 

Medvehagymás vaj

 

Hozzávalók:

 

5 dkg medvehagyma, 14 dkg szobahőmérsékletű vaj, 5 dkg krémsajt, só, bors ízlés szerint

 

A medvehagymát késsel belevágjuk egy késes aprítóba, amivel pépesre aprítjuk.

Hozzáadjuk a vajat, sajtot, sót,borsot és krémes állagra keverjük. (1  pillanat)

medvehagymas-vaj.jpg

Szilikon formába töltjük , a mélyhűtőben 30 perc alatt lehűtjük.

Kifordítjuk a formából és már tálalható.

 

 

 

 

 

 

 

 

medvehagymas-vaj--1-.jpgmedvehagymas-vaj--2-.jpg

 

Megjegyzés:

Én olivaolajos , enyhén sózott maragarinnal készítettem, így már nem adtam hozzá sót, a borsot is kihagytam. 

Fagyasztóba tettem 2 órára, s utána egyenként folpakba csomagoltam,-  2 dkg/db - s az gészet egy pattinthatós nylonba tettem, így bármikor ki tudok venni belőle 1 darabot. 

Én simán kenyérre kenve ettem, pirítóssal még jobb ,  tettem egy keveset pörköltbe.

Szilikon forma hiányában jégkocka tartóba is tehető!

 

2013.

 

Visszatérve a befőzésekre. 

 

Az idei év újdonsága a chutney - csatni készítése. 

 

Ez egy édes, savanyú mártás. Húsokhoz kitünő, de pirítóssal is fogyasztható. 

Keveset kell a húsra kenni, ezért kis üvegekbe tanácsos eltenni.

 

Olyan jól sikerültek, sok féle lett, de a recece most találtam megint 2 újabb receptet. Nem tudom kihagyni!!

Ez az esős idő - 11.04.- jó is lesz rá. 

 

1/ Paprikás őszibarack csatni 

 

Hozzávalók :

 

25 dkg sárga paprika,10 dkg vöröshagyma, 50 dkg őszibarack - előkészítve mérjük le mindegyiket

1 db chili paprika, 2 evőkanál olivaolaj, 1 teáskanál őrölt  kakukkfű, 75 ml fehér balzsamecet,1/2 teáskanál só,kevés őrölt bors, 1/2   tasak Dr. Otker befőzőcukor, 25dkg 

 

A paprikát  megmossuk, lecsepegtetjük, félbe vágjuk, kivágjuk az ereket és a csumát, majd apró kockákra vágjuk.a vörshagymát apró kockákra vágjuk,az őszibarackot félbe vágjuk, kimagozzuk, kis darabokra vágjuk.A chili paprikát fálbe vágjuk,csumáját eltávolítjuk és apróra vágjuk. Kimérjük a balzsamecetet.

 

Az olivaolajat egy lábasban felhevítjük, és megpároljuk benne a paprikát és a hagymát. Hozzáadjuk az őszibarackot, a chili paprikát, a kakukkfüvet és az ecetet, majd a befőzőcukrot is hozzákeverjük. az egészet erős lángon kevergetve felforraljuk. Zubogva forrni hagyjuk legalább 3 percig, közben folíamatosan keverjük. A csatnit sóval, borssal ízesítjük, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük. Jól lezárjuk és 5 percre  fejjel lefelé állítjuk. 

 

chutney-csatni.jpg

 

Megjegyzés:

 

Én a chili paprikát kihagytam, menyem szereti az ilyen különlegességeket, de még szoptat. Az Otker befőzőcukor helyett 25 dkg sima kristálycukrot használtam, de kissé édes lett. A kakukkfű magában nagyon kiérzik, s ettől isteni!!Viszont húson már kevésbé érezni, ezért jövőre dupla mennyiséget teszek bele. Keveset kell tenni a húsokra, mert egyébkét annak ízét elnyomja.  

Használtam még egy kis tasak Dzsemfixet és tartósítószert- Natriumbenzonát. 

 

 2/ Padlizsán csatni

 

Hozzávalók:

 

 30 dkg padlizsán, 2 gerezd fokhagyma, 1 golden alma,1 fej hagyma, 10 dkg mazsola, 30 dkg cukor, 1 piros csípős paprika, 2 szegfűszeg, reszelt gyömbér, 5 dl almaecet, só

 

 A megmosott, padlizsánok szárait levágjuk,  héjastól feldaraboljuk. Az almát megmossuk, cikkekre vágjuk, majd  felaprítjuk a hagymát, fokhagymát.

A zöldségeket egy lábasba tesszük,hozzáadjuk az ecetet, a cukrot, a mazsolát, a fűszereket és a sót, és 1 órán át főzzük.

Üvegekbe osztjuk, lezárjuk, fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni.  Ezt most is kihagyam, s dunsztoltam szokás szerint.

 

 

 padlizsan-chutney--2-.jpg

Megjegyzés

 

Az ecet miatt tényleg erős ecet szag lett az egész házban!  De az én férjem olyan hisztit csapott miatta, ami teljesen indokolatlan volt. Szerinte még napokig érezte!! 

Legközelebb kint készítem !! 

A cukor itt az ecet miatt szükséges, a chili itt is kimaradt.  Nagyon jó az íze húsokon is. Utólag tettem hozzá csípős paprikát, remek!!

Kevés dzsemfix és tartósítószer ebben is van, mert nem fogy el rövid idő alatt. 

 

 

3./ Szilvacsatni

 

 Hozzávalók:

 

50dkg szilva, 1 db alma, 1 fej vöröshagyma, 1 db csilipaprika, 5 dkg kimagozott datolya,

3 evőkanál cukor, 0.5 dl ecet, 1 evőkanál reszelt gyömbér, 1 rúd fahéj, 5 db egész szegfűszeg, csipet só     

 

 

A megmosott, kimagozott szilvát vágjuk félbe. Távolítsuk el az alma magházát és kockázzuk fel. - Én megháhoztam- Aprítsuk fel a hagymát, vágjuk félbe a csilipaprikát, távolítsuk el a magjait, s szeleteljük vékonyra.Vágjuk apró darabokra a  kimagozott datolyát.

Forraljunk fel  2.5 dl vizet a cukorral, az ecettel és 1 csipet sóval. adjuk hozzá az elkészített gyümölcsöket és  zöldségeket majd a fűszereket. Pároljuk kb. 10 percig. Ha kell adjunk még hozzá 1 dl vizet.

Folyamatos kevergetés mellett főzzük még legalább 15 percig, amig sűrű nem lesz. távolítsuk el   az egészben maradt fűszereket és osszuk el a csatnit tiszta üvegekbe. Jól zárjuk le és vízgőzben hagyjuk kihűlni.

 

 

szilva-chutney.jpg

 

Megjegyzés 

Datolya helyett aszalt cseresznyét használtam. Csilipaprika itt is kimaradt. A főzés végén botmixerrel falaprítottam mindent, használtam dzsemfixet és kis tartósítót. A vízgőzös dunsztolás helyett a száraz dunsztot alkalmaztam. 

Nagyon kellmes ízű, és színű csatni lett.  

 

4./ Áfonyás körtecsatni

 

Hozzávalók

 

2 kg körte kockákra vágva, 60 dkg vöröshagyma apróra vágva, 25 dkg cukor, 5 dkg aszalt áfonya, 1 evőkanál só,fél teáskanál őrölt szegfűszeg,  fél teáakanál őrölt gyömbér, negyed teáskanál csilipaprika, 4 gerezd áttört fokhagyma, 3 dl almaecet

 

Tegyük a körtét, a vöröshagymát, a cukrot és az áfonyát egy lábosba és lassú tűzön kezdjük el főzni, majd adjuk hozzá a sót, a fűszereket,  a fokhagymát, és az ecetet.Szép lassan főzzük, amíg besűrűsödik. Ez kb. 1-1.5 órát vesz igénybe. Ezután öntsük üvegekbe, lezárás után állítsuk fejre és így hagyjuk kihűlni. 

 

Megjegyzés


Áfonya helyett aszalt meggyet használtam. Ettől lett pirosas színű. Nem főztem másfél órát, botmixereztem és dzsemifxet használtam tartósítóval. Csilipaprika itt is kimaradt. Dunsztoltam a szokásos módon ezt is.Vettem csili szószt, s ezután magamnak cseppentek bele használatkor.

Jól sikerült, kellemesen aromás.

 

 Ahogy leírtam, beugrott,  aszalni kéne  kökényt, s abból készíteni.  

 

 

Ha már az alap dzsem és befőtt jól megy, lehet cifrázni. 

 Én az alábbiakat készítettem az idén:

 

Citromos-mentás sárgabaracklekvár

 

Hozzávalók: 

 

- 2.4 kg  sárgabarack ( magozva, tisztítva)

- 2 tasak (50 g) lekvárzselésítő

- 50 dkg barna cukor - én sima kristálycukrot használtam

- 3 citrom

- 1,5-2 dl cukorszirup ( 20 dkg cukor és 2 dl víz összeforralásával 

- 2 ág menta

 

 Az alaposan lesikált citromokat fél cm vastagra karikázzuk, négybe vágjuk, a magokat kiszedjük. 

A cukorszirupot elkészítjük, beletesszük a citromoszeleteket és a mentaleveleket, s együtt felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.

A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, nyolc részre vágjuk és összekeverjük a lekvárzselésítővel.

A cukorszirupból   leszűrjük a cittromot és a mentát, majd 7 evőkanálnyit a barackhoz adunk belőle. A barnacukrot is a barackra szórjuk, majd felforraljuk, és belekeverjük a citromot. ( a mentát kidobjuk)

Üvegekbe töltjük , lezárjuk , majd 10 percre fejre állítjuk. 

 

Megjegyzés 

 

A citromos, mentás cukorszirupnak isteni az íze, jól kiérzett a menta is, de a dzsemben nem nagyon érvényesül kihülés után. Legközelebb  dupla adag mentával készítem !  

 

 

 citromos-mentas-.jpg

 

 

Levendulás baracklekvár

 

Hozzávalók 8 üveghez

 

3 kg érett, de még kemény húsú barack - lehet sárga, vagy fehér őszi- 

2 tasak befőző zselésítő

1.6 kg cukor

1 citrom

1 evőkanál levendula

1 evőkanál rozmaring 

 

 

A barackot megmossuk,félbevágjuk,  kimagozzuk, apró darabokra vágjuk és kimérünk belőle 2 kg-t, amelyet a zselésítővel lábasban összekeverjük. Tűzre téve, folyamatos kevergetés közben 2 percig forraljuk. majd hozzákeverjük a cukrot és további 6-7 percig forraljuk. Ezután a tűzről levéve addig kevergetjük, amíg a főzés során kialakult hab eltűnik, majd hozzákeverjük a citrom kifacsart levét.

A levendulát és a rozmaringot megmossuk, megszárítjuk. A barackot két kisebb lábasba öntjük át,  s az egyikbe a levendulát, a másikba a rozmaringot szórjuk és mindkettőt még 2 percig forraljuk folyamatos kevergetetéssel. Ha hab képződik, el kell távolítani.  - Nekem nem habzott- 

Üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejjel lefelé fordítjuk őket .Egy éjszakéra így hagyjuk. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. 

 

 

levendulas1.jpg

 

Megjegyzés:

 

Én fele adagból készítettem csak levendulával, sárgabarackból. Ezt a fejreállítósdit kihagytam, ezt is dunsztoltam.

 

 Ecetes ringló

 

Hozzávalók

 

3 3/4 dl fehérborecet, 15 dkg barnacukor - én sima kristálycukrot használtam- 

2-3 fahéjrúd, 1 evőkanál mustármag, 5 szegfűszeg

1 kg ringló, a tasak savanyúságtartósító

 

A 3 3/4 dl hideg vízzel felöntött fehérborecetet a cukorral, a fehéjjal, a mustármaggal meg a szegfűszeggel felforraljuk, és 5 percig főzzük.

A lecsumázott ringlót a forrásban lévő ecetes lébe szórjuk, félrehúzva hűlni hagyjuk, majd az üvegekben elosztjuk.

A visszamaradt levet felforraljuk és belekeverjük a tartósítót. Végül a ringlóra  annyi levet öntünk, hogy ellepje.Az üvegeket lezárjuk és hűvös, sötét helyen tároljuk. 

 

ecetes-ringlo.jpg

 

 

Megjegyzés


Ezt nem dunsztoltam, a fűszerek is belekerültek az üvegekbe. Még nem kóstoltam. Fűszeres, vagy füstölt húsokhoz savanyúság helyett jó.

 November elején kipróválva, r a g y o g óóóó!!! 

 

 

Nem volt időm a befőzést folytatni, de nagyszerű torta receptre akadtam, amit már 2x el is készítettem.

 

Csokis-meggyes torta

 

 Hozzávalók

 

10 tojás, 10 kanál cukor, 8 kanál liszt,2 kanál kakaópor, 1 csomag sütőpor

 

A krémhez 

25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 3 dl tej, 1 csomag csokipudingpor, 3 tábla tortabevonó csoki,kimagozott meggy

 

Elkészítés

 

1)    5-5 tojásból piskótát sütünk, az egyik kakaós legyen.

 

2)   A krémhez megfőzzük tejben a pudingot, még melegen beleteszünk egy tábla tortabevonó csokit, ha elolvadt benne hagyjuk kihűlni. 

 

3)  A margarint a porcukorral jól kikavarjuk, belerakunk egy kis üveg kimagvalt meggyet - én sajátot használtam, kb. 30 dkg - és hozzáadjuk a kihűlt krémmel. 

 

4) A maradék két tábla tortabevonó csokit gőz felett felolvasztjuk, ezzel vonjuk be a tortát, ízlés szerint díszítjük, és a tetejére is rakunk egy pár szem meggyet. 

 

csokis-meggyes-torta.jpg

 

Megjegyzés 

 

A kihűlt tortalapokat ketté kell vágni, s az összerakáskor alulra megy egy sárga, rá egy barna, sárga, barna.

Krémet a tetejére is kentem, s amikor már  a hűtőben kicsit megdermedt , tettem rá a folyékony csokit.

A csokiba teszek pici olajat, így kissé folyékonyabb, könnyeb vele dolgozni. 

A meggyet feldarabolva kevertem a krémbe.

 

A tetejére mehet tejszín, de én ezt elkerültem. Első esetben cukormázt használtam, most ennek hiányában vaniliás pudingot főztem 1 dl tejjel.

 

A krémbe mindkét esetben  étcsokis tortabevonót használtam. Első esetben a máz is ebből készült, most fele étcsoki, fele tejcsoki.

A csokitól a torta teteje kissé kemény, szeletelésnél fel kell melegíteni a kést, egyébként nagyon törik.

 

 

 001--800x446-.jpg

 

 Nagyon finom, nem gejj édes, és kiadós!!

 

Dzsemek elkészítése gyorsan, egyszerűen

 

Dzsemet szinte bármiből lehet készíteni.

A gyümölcs jellegéből adódóan fel kell aprítani - földieper- vagy ki kell magozni -cseresznye- és vagy az elején, vagy a végén mixelni kell.

A cseresznyét, meggyet az elején aprítóval vágom össze. Darálni nem jó, mert ha véletlen marad benne mag, azt szétvágja. Az aprítónál hallani a mag zörgését, s hosszú kanállal kiszedhető. 

 

A cseresznyét kézzel magozom , hisz  lehet kukacos is benne,de kizárólag kesztyűben, mert nagyon fog és az nem jön le a kezemről. 

 

A meggy esetén használom a meggymagozót, az nem kukacos. Mindig marad benne mag, ami időnként okozhat meglepetést.

A barackokat a forralás után , a végén botmixerrel  pépesítem. Ennél egyszerűb és gyorsabb nincs.

 

Általában 2 kg előkészített  gyümölcshöz 70 dkg  cukrot adok. Áll kb 15 percet a zománcos  lábosban, közben megkeverem. Ez idő alatt levet ereszt, így soha nem ég le.

 

Sokáig nem kell főzni, a gyümölcs jellegéből adódóan  pár perces   forralás után lehúzom a tűzhelyről és belekeverem a dzsemesítőt. 

 

dzsemesito.jpg

 

Csomómentesre keverem, de a botmixer egy parc alatt elvégzi helyettem. Ilyenkor én még adok hozzá pluszban egy kis tartósítót, natriumbenzonátot. Összeforralom, s elvégzem a dzsem állagának ellenőrzését, ami egyben ízpróba is. 

 

Egy porcelán kistányérra cseppentek egy kis dzsemet. Ha már nem gőzölög, beteszem a hűtőbe pár percre. Ha már nem folyik, a tányért lefelé fordíthatom,  akkor jó. Ha még folyós, kell bele még dzsemesítő, s ha netán savanykás lenne még adható hozzá cukor. 

dzsemproba.jpg dzsemproba--1-.jpg

  őszibarackkal fényképeztem 

 

Fém tálcára rakom az üvegeket, s kis fém merőkanállal rakok 1-1 kanállal az üvegekbe. aztán megint 1-1 kanállal, amíg megtelnek az üvegek. Így nem pattan el az üveg. 

Nekem csak pince áll rendelkezésre a tárolásra, ezért csak csavaros tetővel zárhatom le az üvegeket. Mindegyik üveget folpac-al  letakarom, s erre megy a fém csavaros tető. Én mindig dunsztolom is az üvegeket, csak ezután feliratozom, s megy végleges helyére. 

 

dunszt--1-.jpg

dunszt

 

Újabban mindenütt azt írják, a lezáráskor állítsuk fejtetőre az üvegeket. Én nem szoktam, évekig eláll!! Néha előfordul, 1-1 üveg teteje penészedik, de a mennyiséghez képest jelentéktelen. 

 

Hosszú évek óta ezt a dszemesítőt használom. Kora tavasszal vagy tél végén ha már látok üzletben nagy mennyiséget veszek. Szezonban nem is lehet mindig kapni, s nagyon drága. 300Ft alatti ár már jónak mondható.  

 

A világos gyümölcsökhöz - őszibarack, körte teszek egy késhegyni kénport, hogy szép világos mradjon.

 

Körte - ami szeptember végén, októberben érik -  egy különös gyümölcs. Nagyon sűrű állagú, az nem enged levet a cukorral. Úgy oldottam meg, öntök hozzá 1-2 dl világos színű gyümölcslét, s azzal főzöm. A végén ezt is botmixerrel pépesítem. Nagyon küönös, selymes állagú lesz.   

 

Befőttek készítése 

 

Sokkal egyszerűbb befőttet eltenni, mint dzsemet. 

Cseresznyével szoktam kezdeni a  szezont, s a körtével fejezem be.  

A lényeg , nem teljesen érett gyümölcsöt kell  befőttnek eltenni!!!!!!!!!!

 

 

 befott-tartosito.jpg

 

 A zacskó tartalmát össze kell keverni 75 dkg cukorral, s felönteni 2-2.5 liter vízzel, majd felforralni. Ha forr, fél kilónként beletesszük a gümölcsöt, s ha újra forr már szedjük is az üvegekbe. Ha megtelt az üveg , felöntjük lével s lezárjuk. Én ezek tetejére is teszek folpac-t és a csavaros tetőt. Ezeket is dunsztolom. 

 

A világos gyümölcsökre - őszibarack, körte- teszek késhegyni borkénport, hogy világos is maradjon. A felforrt lébe szintén teszek pluszba egy kis tartósítót, natriumbenzonátot.

 

A világos gyümölcsöket pucolás és darabolás után  citromsavas vízbe teszem, hogy ne barnuljon meg mire feldolgozom.

 

Ha netán érettebb a gyümölcs a kelleténél, akkor egyből üvegbe kell rakni, s a forralt lét ráönteni. Ha esetleg lehűti a gyümölcs a lét, akkor vissza kell önteni a lábosba, s újra felforralni, majd megint  rászedni a gyümölcsre, s gyorsan lezárni.

 

Megjegyzés:

A zacskóra 4 kg gyümölcsöt írtak,  s 1.5 l vizet.  No, ez  nem stimmel.   Amikor sok évvel ezelőtt el kezdtem használni ilyen befőtt tartósítót, akkor még 3 kg szerepelt rajta és  ez a  reális, de a vizet akkor is növelni kellett , hisz ennyi vízzel túl édes lenne. 

 

4 kg gyümölcsből sok üveg lesz, s akkor nem elég rá a lééé!! 

 

Tényleg bonyolultabb leírni, mint csinálni.  Bátran fogjatok hozzá, a siker nem marad el. 

 

Azokat az eltevési módszereket utálom, amikor gyöngyöző  vízben kell dunsztolni az üvegeket. Ilyen recept számomra tárgytalan.

 

 

 

Fűszeres töltött dagadó

 

Hozzávalók

30 dkg sertéslapocka, 30 dkg dagadó, só, szemes bors, 

1 kávéskanál majoránna, 1 fej + 3 gerezd fokhagyma,

4 szál friss rozmaring, 2 teáskanál pirospaprika,

1 tojás, 5 evőkanál zsír, 2 babérlevél

 

A sertéslapockát ledaáljuk - én a hentessel daráltattam - összedolgozzuk a sóval, majoránnával, 3 gerezd fokhagymával, a vágott rozmaringgal - én kihagytam, P. nem eszi meg ezzel - pirospaprikával és a tojással. A tölteléket a felszúrt dagadóba töltjük, a hús végét hústűvel vagy hurkapálcikával összetűzzük.

1 evőkanál zsírral kikent tepsibe - kis méretű- helyezzük. A maradék zsírt felmelegítjük sóval, pár szem borssal, a babérlevéllel és a félbevágott fokhagymafejjel,  (nem kell megpucolni, mert akkor megég) majd meglocsoljuk vele a dagadót. A tepsit letakarjuk alufóliával és 140 C-ra előmelegített sütőbe toljuk. 2.5-3 óráig sütjük, de közben félóránként meglocsoljuk a húst a zsiradékkal.

Tálalás előtt 20 percet pihentetjük, majd felszeletelve kínáljuk. Köretként hagymás tört burgonyát, vagy bármit adhatunk hozzá.

 

toltott-dagado.jpg

 

 

Nagyon kiadós, igaz én dupla adagból készítettem, de a felét elvittük a gyerekeknek, az itt maradt felet több napig ettük.

 

 

Cseresznyés vagy meggyes pite

 

Hozzávalók

2 tojás, 15 dkdg cukor, 5 dkg vaj vagy margarin, 1.5 l tej, 1 sütőpor,

30 dkg liszt, 5 dl kimagozott meggy vagy cseresznye. Lehet vegyesen is!

 

 

Habosra keverjük a tojást a cukrot a vajjal. Hozzáadjuk apránként a sütőporral elkevert lisztet, s közben a tejet. Jól kikeverjük. Zsírozott, prézlivel megszórt , nem nagy tepsibe öntjük. tetejére rakjuk agyümölcsöt, kicsit belenyomkodjuk a masszába.

 

Aranysárgára sütjük, cukorral megszórva tálaljuk.

 

Én kis fahéjat is szoktam rászórni  gyümölcsre, s legtöbbször nyersen eltet meggyből készítem, ami cukors már. Ha friss gyümölcsből készül +cukrot kell hozzá tenni.

 

 

2012.

 

Majonézes céklasaláta formában

 

 Hozzávalók:

 

 60 dkg cékla, 5 ecetes csemegeuborka, 2 nagyobb savanykás alma,2 dl majonéz, 2 dl tejföl,só,őrölt bors,1 citrom leve, 1,5 l víz, 20 g zselatin

 

A díszítéshez

 

 5 dkg vaj, vagy natúr sajtkrém - én ezt használtam, de kellett a duplája) 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 6 db virágforma a sült céklából kiszúrva - nekem kis alma formám volt, abból készült - a karácsonyi formák közül-

 

 A céklát alaposan megmossuk, egyenként alufóliába burkoljuk, és tűzálló tálba tesszük. 200 fokon addig sütjük, amíg meg nem puhul. ez a mérettől függően leeht 40-60 perc. A fóliában hagyjuk teljesen kihűlni, majd ezt leszedve meghámozzuk és fél cm vastag szeletekre vágjuk. 6 apró virág formát - vagy bármi más formát - szúrunk ki a szeletekből és ezeket félretesszük a díszítéshez. Én nem sütöttem, hagyományos módon megfőztem a céklát.

 

A többi céklát kisebb kockákra vágjuk és tálba tesszük.A csemegeuborkát és a meghámozott almát is hasonló méretű darabokra aprítjuk, és a céklához keverjük. Meglocsoljuk a citrom levével, sózzuk, borsozzuk.

 

A majonézt és a tejfölt elvegyítjük és összeforgatjuk a salátával. Megkóstoljuk és pikánsra ízesítjük, hiszen a zselatinos folyadék higítani fogja még, így gyengíti az ízét. Ízesíthetjük még 1-2 gerezd reszelt foghagymával, őrölt köménnyel.  Én csak ezt tettem még hozzá.

 

A zselatint kis lábosba szórjuk, ráöntjük a vizet, pár percig hagyjuk duzzadni. Szögletes formát - őzgerinc méretű, csak nem bordázott- kibélelünk folpakkal úgy, hogy túlnyuljon az oldalán körben. A zselatint kis lángon kevergetve feloldjuk, a tűzről levéve hozzáadunk 3 evőkanálnyi salátát, majd az egészhez vegyítjük. Alaposan összekeverjük és a formába öntjük, elegyengetjük. Legalább 8 órára hűtőbe tesszük.

 

Ezután hosszúkás tálra borítjuk, lehúzzuk a folpakkot róla.Tetejéra apróra vágott petrezselyemzöldet teszünk. A vajt vagy a sajtkrémet csipet sóval habosra keverjük, csillagcsőrös habzsákba szedjük, és hat rózsát nyomunk a saláta tetejére.  Mindegyikbe céklavirágot és aprított petrezselyemlevelet teszünk.

 

Én a petrezselyem helyett snidlinggel dekoráltam, de a sajtkrémre helyezés előtt a kivágott cékla forma alá tényleg kell  petrezselyem, mert másnapra a sajt kissé elszíneződött.

Valamiért nekem kissé világosabb lett a céklasaláta színe, mint az újságban lévő fotón, de így is remek, s ami a lényeg isteni!!!!

 

 

ceklasalata-xn.jpg

2011.

 

Mazsolás-almás zsemlék

Hozzávalók (16 db-hoz)

 1 dl tej, 4 dkg élesztő, 5 dkg kristálycukor,50 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg vaj, 1 db savanykás alma, /1/2 citrom leve, 8 dkg mazsola

 

 Langyosítsuk meg a tejet. Morzsoljuk tálkába az élesztőt, majd keverjük össze 1 teáskanál cukorral, 2 evőkanál liszttel és 4 evőkanál langyos tejjel. Futassuk fel. Válasszunk szét 1 db tojást. A fehérjét és a másik 3 db tojást keverjük össze a maradék tejjel. Olvasszuk fel a vajat, és hagyjuk kihűlni.

 Szitáljuk tálba a megmaradt lisztet egy csipet sóval.Dolgozzuk ösze - robotgéppel - a megmaradt cukorral, az élesztős keverékkel, a tojássos tejjel és a vajjal. Hagyjuk megkelni. (Kelesztőtálban nem sok idő, amit én a meleg radiátorra tettem)

Mossuk meg az almát, és vágjuk ki a magházát. Kockázzuk fel, és locsoljuk meg a ctromlével.- Én ezt elhagytam, mert P. utálja a citromot, a gyomra nem bírja- Mossuk meg és csepegtessük le a mazsolát, majd az almával együtt gyúrjuk a tésztához.( ha már megkelt)

Osszuk a tésztát 16 részre, és  formázzunk belőlük gombócokat. Sütőpaírral bélelt tepsin hagyjuk további 15 percig kelni.( Ezután ) Kenjük meg a megmaradt tojássárgájával, és süssük 190 fokra előmelegített sütőben 20 percig.

 

 Nekem csak sima gázsütőm van, de a gondok nem ebből adódtak.Gyönyörűen megsült, a tésztája könnyű, likacsos. A gombócok mennyiségével lett gondom. A legnagyobb gáztepsire raktam, de teljesen megtelt vele. Ritkábbra nem tudtam rakni, ezért sülés közben összenőttek, s némelyik eltorzult.  Igaz, rajtam kívül ez senkit nem zavart.

Aki szereti a kelt tésztákat nem fog csalódni. Ja!!!!! Az alma nem volt elég savanyúúúú!!!! Jongold almánk van, máskor karácsonyra érik be, de ez sem zavart senkit.

 

 

mazsolas-almas.jpg

 

 

Zöldségekkel rakott csirkemell

 

Hozzávalók: 4 személyre

50dkg csirkemellfilé, só,bors,oregánó izlés szerint,2 szál sárgarépa,2 db cukkini,1 nagyobb padlizsán, 5 dkg vaj/margarin,3 evőkanál liszt,3 dl tej,2 gerzd fokhagyma, olaj 

 

Cukkinim nem volt, karfiollal helyettesítettem, amit a fagysztóban találtam, s mivel csak magam fogyasztom, fél adag készült. 3 napra elég.

 

A csirkemellből vékony szeleteket vágunk,majd egy serpenyőben kevés olajat- én olivát használtam- és a besózott szeletek mindkét oladalát hirtelen elősütjük.Nem kell sokáig sütni, csak hogy éppen elveszítse a nyers színét.Az elősütött húst tűzűlló tálba helyezzük, szépen eligazítjuk.

 

A zöldségeket megtisztítjuk, és nagyjából egyforma, kb. 2x2 cm-es darabokra vágjuk. A maradék olajon, a  teflonserpenyőben - ha kevés az olaj pótoljuk-   kicsit lepirítjuk, sózzuk-borsozzuk, és egy kevés oregánóval meghintjük őket.amikor megpirult, a tűzálló tálba helyezett csirkemellre halmozzuk.

 

Közben a vajat egy kisebb edényben elmelegítjük, és hozzáadjuk a lisztet.Együtt kicsit lepirítjuk, de ügyeljünk rá, hogy világos maraadjon a rántás.Hozzáadjuk a tejet, a zúzott fokhagymát és a sót, jól elkeverjük, hogy ne legyen csomós. Kiforraljuk, a zöldségre öntjük. Az előkészített csirkét a sütőbe helyezzük, és 190 C fokon kb. 25 percig sütjük.

elkészítés kb. 40 perc+sütés, egy adag 400 kcal.

Megjegyzés:

Mint mondtam, a fele adagot készítettem, de a mártáshoz ugyanannyit, mint a négy személyes adaghoz, mert kevésnek találtam méretéhez kellett ennyi. 

 

zrakottcsmell.jpg

 

 Epercharlotte

 

Hozzávalók

 

80 dkg eper,20 dkg porcukor,2 tasak vaníliáscukor,1 citrom leve,1/2 dl likőr/triple-sec,30-35 dkg babapiskóta,kb. 36 db, 1 dl tokaji aszú/sherry - én almalét használtam-6 zselatinlap vagy 10 g - én port használtam- 5 dl tejszín,1 tasak piros tortazselépor,1 ek. vágott pisztácia- el is hagyható, én ezt tettem, 1 citromfű-/mentabóbita

 

30 dkg szép epret félreteszünk,a többit megtisztítjuk, felaprózzuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliáscukrot, a citromlét és a likőrt. 30 percig pihentetjük, majd villával darabosra törjük. 20-24 babapiskóta egyik végét egyenesre levágjuk és egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortafomába állítjuk. A maradékkal kibéleljük a forma alját, valamennyit megkenjük a borral/sherryvel.  Én mézes málna pálinkával kentem meg.  

 

Nekem csak 21 cm-es a tortaformám, ezért mindenből kicsit kevesebbet használtam. tejszínből csak 3 dl-t. A levágott piskóták maradékát a forma  aljába, a résekbe tettem.

 

A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint csak épp olvadásig melegítjük. gyors mozdulatokkal hozzákeverünk  1 kis merőkanál eperpépet, aztán még egyet, végül az eper egészéhez adjuk. Apránként összeforgatjuk a tejszínhabbal, a tortaformába öntjük, tetejét elsimítjuk és 12 órára a hűtőbe tesszük.

 

 Fogyasztás előtt 2 órával - én másnap reggel folytattam- sütőpapírcsíkot illesztünk a piskóta és a forma oldala közé. Megtisztítjuk a félretett eperszemeket, félbevágjuk őket, és körkörösen egymásnak támasztva kirakjuk velük a torta tetejét.

 

A tasakon olvasható módon elkészítjük a tortazselét, egyenletesen bevonujk vele az epret, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor lehúzzuk a tortáról a karikát, 2 sütőlapáttal lapos tálra csúsztatjuk. A tál peremét megszórjuk pisztáciával,  a torta tetejét pedig citromfű vagy menta bóbitával dísziítjük.

 

Elég laktató, kiadós és naggyon finom !!! Málnából is biztos készíthető.

 

epercharlotte.jpg

 

epch-szeletelve.jpg

 

 

Kókuszos golyó

 

Hozzávalók:

25 dkg darált háztartási keksz, 5 dkg vaj, 30 dkg alma- vagy olyan gyümölcs, aminek leve van- én eperből készítettem- 10 dkg kókuszreszelék, 3 evőkanál porcukor, 2 kávéskanál kakaópor, vagy fahéj,

 

A forgatáshoz kb. 6 dkg kókuszreszelék

 

A darált kekszet, a vajat, a gyümülcsöt, a kakaót vagy fahéjat, a cukrot, és a kókuszreszeléket jól összegyúrjuk, és 1-2 órára a hűtőbe tesszük.

 

Vizes kézzel diónyi nagyságú golyókat formálunk, és kókuszreszelékbe forgatjuk. Hűtőbe tesszük, és tálaláskor bonbon papírba  tesszük vagy fogvájóra tűzzük .

 

kokuszgolyok.jpg

 

Készítettem már szederből is. Annyiszor csináltam, végül vettem szilikon kis formákat, s az ebben elférő golyók mérete a legjobb, s annyiszor használom ahányszor csak kell. 

 

 

Bodzaszörp

 

35-40 db bodzavirágot beáztatunk 24 órára 5 liter vízbe, amibe teszünk 3 kg cukrot- vagy ennek megfelelő édesítőszert és 1 doboz - 100 db- citrompótlót. Időnként megkevergetjük.

 

Kinyomkodjuk a virágokat, teszünk a léhez 1 kávés kanál tartósítószert- Na benzonát-, leszűrve üvegekbe, vagy pet  palackaba töltjük és hideg helyre tesszük. Nagyon kevés kell egy pohár vízbe!!! Isteni!!!

 

Joghurt készítés házilag

 

Hozzávalók:  

1 liter tej - legalább 2.8 % zsírtaltalmú -, 2 dl proibetikus natúr joghurt

 

A lényeg, meg kell altatni a tejet, amihez legalább 30-40 fokos állandó meleg szükséges, lefedve. 

Én a szülinapomra kapott joghurt készítő géppel készítettem. 

7 kis üvegcse aljára tettem a joghurtot, s hozzáöntöttem a tejet, jól összekevertem, lezártam. A tejet előtte 30 fokra felmelegítettem. Lezártam az üvegcséket, s 5.5 óra alatt készen lett a joghurt. 

 Kép

 

Még melegen ízesítettem. Hogy mivel??  Bármivel.

 

Fagyasztóból vettem ki földiepret, felszeleteltem, s beleraktam az üvegekbe. Volt amelyikbe befőttet tettem. Édesíteni volt amit dzsemmel, meggyszörppel, mézzel, vaniliáscukorral édesítettem. Ez és a mennyiség tetszés szerinti.

 

Nem tartalmaz mesteséges színezéket, semmi E számozott művi anyagot. És kiadós!!!

Bolti kimosott, jogobellás  pohárral mértem ki az adagokat. Két üvegből 3 pohárral jött ki.

5. napja eszem, s eddig 3 üveg ürült ki. Még van 4 üveggel!!!!!

 

 

 Töltött sajtlabdák

 

Hozzávalók:

15 dkg mozzarella, 15 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg reszelt sajt, 3 tojás, liszt, 3 majorannaág, szerecsendió,olaj,só

 

 Keverjük össze a lereszelt mozzarellát, a tojásokat, a reszelt sajtot, a majorannát, a zsemlemorzsát a sóval és szerecsendióval. Formázzunk a masszából diónyi golyócskákat, és forgassuk lisztbe. Süssük ki bő, forró olajban. Tegyük papírra, hogy felszívja az olajat.Jó melegen tálaljuk.

 

 Én szilveszterre készítettem, de épp nem volt majoranna. Oreganót tettem bele. Aki nem szereti ennek az ízét -  mint az én férjem - nem fogja megenni. Ki is hagyható szerintem.

De isteni!!!! És hidegen is jó, mikróban melegíthető. Én a rakott csirkével ettem. Háromszor is jóllaktam belőlük!!

 

 Kép

rantott-toltott-tojas.jpg

 

Az apróbb golyó a mozzarellás, a nagyobbak, rántott, töltött tojás.

 

Rakott csirke

 

Hozzávalók: 

 10 dkg csirkemellfilé -vízben megpárolva, 15 dkg főtt karfiol,15 dkg főtt sárgarépa, 10 dkg főtt zöldség, 1 fej hagyma, 2 dl natúr joghurt, petrezselyem, só, 1 ek. olivaolaj,10 dkg reszelt sajt

 

Egy kicsi, kerek   jénaiba teszem az olivaolajat, majd rétegezni kezdem a csirkemellet és a zöldségféléket.A hagymát külön megdinsztelem és a tál tetejére rakom. A joghurtba teszem a petrezselymet,a sót,és a reszelt sajtot és nyakon öntöm vele a zöldséges csirkét. forró sütőben 15 percet sütöm.

                           

 2010.

 

A jó grill hús

 

 

Tarjából készül, amit szeletelve érdemes venni, mert egyenletesen vastagságúra vágják.

 

Megmosom, lecsepegtetem, papírtörlővel felitatom a  nedvességet.

 

Húspuhító sóval mindkét oldalát besózom.

 

Ezután többféle grillkevéreket összekeverek, ha darabos átszitálom, s a húsok mindkét oldalát besózom.

 

Legalább fél napig lezárva tartom, s aztán jöhet a sütés. Az már a férfiak dolga. 

 

 Kép

 

Sertéscsülök pékné módra

 

 Hozzávalók 4 személyre

 

4 kisebb nyers, csontos sertéscsülök (kb. 1.5 kg)só, bors, 4 ek.olaj,4 nagy fej vagy 25 dkg apró szemű hagyma,6-8 fokhagyma, 2 babérlevél, 1.5 dl száraz fehérvor, 1 kg krumpli, 1 ek.méz,3-4 szál petrezselyem

 

A csülköket gondosan megtisztítjuk (  szőrmaradványokat leperzseljük, lekapargatjuk, Én borotvával tisztítottam le a pörkölés után) megmossuklecsepegtetjük, alaposan bedörzsöljük sóval, borssal, majd mélyebb-nagyobb tepsibe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.

 

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát vastagabb gerezdekre-szeletekre vágjuk.(ha aprók- mogyoróhagyma, egyészben hagyjuk) és a fokhagymával , valamint a babérlevéllel együtt  a csülkök köré, mellé szórjuk. Megöntözzük az olajjjal a csülköket , alájuk öntjük a bort, aztán lefedjük, vagy alufóliával letakarjuk, és olykor meg-megforgatva puhára pároljuk a sütőben, kb. 1, 1.5 óra.

 

A krumplit meghámozzuk, megmossuk, hasábokra szeljük. Kivesszük a tepsit a sütőből, a csülkök bőrét pogácsaszerűen, mélyen bevagdossuk. 2-3 ek. pecsenyelében elkeverjük a mézet, megkenjünk vele a csülköket, melléjük szórjuk a krumlit, és fedetlenül további 45-50 percig sütjük. Közben 2x,3x lazán megforgatjuk a krumlit a hagymás pecsenyével, é a csülköket is szorgosan kenegetjük a mézes pecsenyelével. Ha nagyon pirulnának , a kényes részeket lazán betakarjuk alufóliadarabokkal, de a krumplinak meg kell sülnie.  Nekem ezzel nem volt gondom, takargatni se kellett.

 

a petrezselymet leöblítjük, finomra aprózzuk. Kivesszük a tepsit a sütőből, a csülköketnagyobb tálra rendezzük, melléjük szedjük  a hagymás-fokhagymás krumplit, de tehetjük tepsivel is asztalra. Tetejüket meghintjük a petrezselyemmel és azonnal tálaljuk.

 

Másik változat:

 

Ha nagyok a csülkök, az idő lerövidítése érdekében célszerű változtatni az elkészítés módján.

A csülköket egy kevés forró olajban körbepirítjuk, majd 2-3 dl víz, a bor, a babérlevél, 1012 szem bors és kevés só hozzáadásával, fedő alatt, a tűzhelyen puhra pároljuk. Kuktában a leggyorsabb. ezután áttesszük egy sütőedénybe, bőröket bevagdossuk, melléjük szórjuk a hagymát,fokhagymát és a krumplit, megöntözzük oljjal é egy kevés főzőlével, majd a fenti módon pirosra sütjük.

 

Kép

 

 

Kép

 

 

Tapasztalataim: 

 

 Ilyen kis csülköket sehol sem találtam, egy nagyot vettem, az volt 1.5 kg.  Ez meghetározta, hogy előbb kuktában főztem., utána kacsasütő tálban sütöttem a hagymkkal a csülköt, s ezután került át tepsibe.

 

Nem olajjal, hanem zsírral sütöttem. Krumpliból dupla mennyiséget készítettem, vagyis 2 kg, de még egy fél kg kellett  volna. Petrezselymet a végén nem használtam, mert a krumplit ételízesítővel sóztam, s abban voltak szárított fűszerek.

 

Abszolút nem komplikát, leírni bonyolultabb volt. Amíg a csülök sült, közben levest i készítettem, s mire kész let, még egy nagy adag franciasaláta is készen lett.

 

Az eredmény         MENNYEI!!!!!!!

 

Gombás tekercs

 

 Hozzávalók:  

 

4 tojás, 2 gerezd fokhagyma, olivaolaj,15 dkg friss gomba, 1 csilipaprika- vagy sima- snidling, petrezselyem, só

 

 Serpenyőben, olajon megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát, paprikát, s hozzáadjuk a darabokra vágott gombát. Felöntjük fél pohár vízzel, és fedő alatt készre pároljuk. Ha kész, levesszük a tűzről, s belekeverjük  a felaprított petrezselymet.

 

A sózott és habosra felvert tojásokat serpenyőbe öntjük, és az egyik felén megsütjük, majd megfordítjuk, és a másik felén is megsütjük.A kész omlettet nedves sütőpapírra tesszük, ráhalmazzuk a gombakeveréket, s a sütőpapír segítségével feltekerjük. A sütőpapír két végét  úgy csavarjuk meg, mint a szaloncukrot. 30 perc hülési idő után felszeleteljük.

 

Kép

 

Kép

 

 

Én 10 dkg gombából - fenyőpereszke -  és 3 tojásból készítettem, snidlinget tettem a gombába is, a tojásba is. Egyszerre nem tudtam megenni.

 

 

Télre elrakott padlizsán 

 

 Hozzávalók:  

 

 2 kg padlizsán , 3-4 evőkanál olaj, ízlés szerint só,- én keveset tettem -  1   mokkáskanál szalicil, 1 dl víz

 

A padlizsánokat a szokásos módon megsütjük. 

 

Kezdőknek!

 

 Megmossuk, majd 4 oldalról hústűvel, vagy hegyes fogpiszkálóval megszúrkáljuk. Sütárácsot tepsire helyezzük,  én simán csak zománcos tepsiben sütöm - erre rakjuk a padlizsánokat. 220-240 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

 

Ekkor meglocsoljuk az olajjal és további 45 percig sütjük.

 

Akkor jó, ha a bőre teljesen összeszottyad,  látszik, hogy  karamellizálódott. 

 Kép

Ha kivettük a sütőből, langyosra hűtjük, majd felnyitjuk és kikaparjuk a belsejét. Ha nagy magok vannnak benne azt eltávolítjuk, s ha még soka a leve, kinyomkodjuk. 

 

Izlés szerint sózzuk, de ne legyen túl sós. Nem szabad a sónak kiérződni. Ezután leturmixoljuk, s a  vizet felforraljuk., nagyobb lábasban. Erre önjük a pépes padlizsánt . Intenzíven kevergetve egyszer felforraljuk. A  tűzről levéve belekeverjük a szalicilt. Innentől már tilos főzni!!

 

Az előkészített üvegeket peremig töltjük a péppel, majd 5 percre felfordítjuk. Én száraz dunsztba is teszem.

 

Aki megtermeli annak azért érdemes így eltenni a padlizsánt. Nem foglal helyet edényekben a fagyasztóban. Nekem nem is fért volna az idén. Aki veszi a padlizsánt, ősszel olcsóbb, azért éri meg eltenni.

 

Így már pillnatok alatt kikeverhető a padlizsánkérm.

 

 Kipróbáltam. Super. Kb. 2 hónapja tettem el a megtermett padlizsánjaimat. Egy kevés kimaradt, műanyag pohárba tettem, amit lefedtem, s hűtőben tartottam. Tegnap kevertem be. Isteni lett.

 

Ezért mertem most feltenni a receptet.

 

Töltött  (tök) cukkini gombával

 

Hozzávalók:

2 db kb. 40 dkg-s cukkini, vagy tök, 30 dkg szikkadt zsemle vag kenyér(héj nélkül), 30 dkg csiperke, 1 csokor petrezselyem,  1 tojás, tej, 2 dl tejszín só, fekete bors, 1 kisebb fej vöröshagyma, olaj,1 dl fehérbor,fél citrom leve

 

 A zsemlét tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A tököt-cukkinit- meghámozzuk. 4-5 cm-es darabokra vágjuk , és és kiolajozott tepsibe állítjuk.

 

Én 1 kg-s cukkiniből készítettem, amit előfőztem forró, sós vízben. Kissé túl is főtt, elég forrásban lévő vízbe 1-2 percre beledobni. 

 

30 dkg gombát apróra vágunk, és és kevés olajon a hagymával megpirítjuk, ízlés szerint borsozzuk, majd felöntjük a borral, kicsit forraljuk.

 

A zsemlét tálba tesszükk, hozzáadjuk a tojást, a gombát, a tejszínt, az apróra vágott petrezselymet, a citromlét. Ha kell még sózzuk borsozzuk. 

 

Én konzerv gombából készítettem, így nem sok só kell hozzá.

 

Jól összekeverjük a masszát és betöltjük a tök vag cukkini karikákba. Tetejét megszórjuk  zsemlemorzsával és forró 190-200 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsül.

 

Tetejére én még pici reszelt sajtot szórtam.

  

 Kép

 

 

 Kép

 

 Márványos epres kenyér

 

Hozzávalók:

12 dkg vaj, 3 tojás , 12 dkg liszt+2 evőkanál,12 dkg porcukor,1 csomag vaniliáscukor, 2 evőkanál kakaópor, 1/2 evőkanál sütőpor, 10 dkg földieper, 1 cotrom héja

 

A puha vajat a porcukorral kihabosítjuk és a tojásokat egyenként hozzáadva tovább keverjük. A lisztet a sütőporral elkerverve beleforgatjuk a masszába. Az így kapott tésztát 3 részre osztjuk.  Az egyibe belekeverjük a kakaóport, a másodikba a citromhéjat és a vaníliáscukrot, a harmadikba a leturmixolt epret és két evőkanál lisztet.

Vajjal, liszttel kikent  őzgerincformát kitöltünk a három  színű tésztával. 170 C-os sütőben 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

 

  Kép

 

 

KANDÍROZOTT ALMA


Hozzávalók: alma, kristálycukor, darabos fahéj.

Elkészítés: A gerezdekre vágott almát porcelánedénybe tesszük. A gyümölcs súlyát elosztjuk hárommal, és az lesz a hozzá szükséges cukor mennyisége. A cukorhoz ugyanannyi súlyú vizet keverünk, darabos fahéjjal ízesítjük, és felforraljuk, hogy a cukorszemcsék elolvadjanak. A szirupot az almákra öntjük, az edényt lefedjük és másnapig hűvös helyen pihentetjük. A szirupot leszűrjük, újra felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük. A műveletet naponta addig ismételjük, amíg a szirup elfogy. Utána a gyümölcsöket erős napon megszárítjuk. Előtte az almadarabokat kristálycukorban meghempergethetjük. A kandírozott almákat befőttes üvegekbe rakjuk, lekötözzük.

 

 

Almás kenyér

Hozzávalók: 

 50 dkg reszelt alma (tisztán mérve), 
30 dkg kristálycukor, 
1 egész tojás, 
1 zacskó sütőpor, 
30 dkg rétesliszt, 
5-5 dkg durvára vágott dióbél, mazsola, bármilyen cukrozott gyümölcs vagy narancshéj, 
1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, 
csipetnyi só, 
2 dkg vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez.

A reszelt almát habosra keverem a cukorral, illetve addig keverem, amíg a cukor feloldódott. Ekkor hozzárakom a tojást, a lisztet és az összes többi hozzávalót. Addig keverem, amíg az egész habos, egynemű masszává nem válik. A mazsolát, a diót meg a cukrozott gyümölcsöket kevés lisztbe mártom, majd belekeverem a tésztamasszába. Egy nagy őzgerincformát (vagy hosszú, keskeny tepsit) a vajjal kikenek, kevés liszttel meghintem és beleöntöm a masszát. (A tészta nem érhet a forma háromnegyed részénél tovább, mert sülés közben megnő.) Tetejét szép egyenletesre simítom. Egy tepsi nagyságú alufólialapot kevés olvasztott vajjal megkenek és ráborítom a forma tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolom a süteményt, és erős lángon sütöm 10 percig, majd takarékra mérsékelve legalább egy órán keresztül.Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a közepe. Még melegen kiborítom a formából és hagyom teljesen kihűlni. Ezután becsomagolom egy folpackba, vagy alufóliába és hűvös helyen tárolom.

Nagyon sokáig eláll.

 

Almás húsrolád

Hozzávalók:

4 vékony szelet csont nélküli karaj, vagy pulykamellfilé,2 alma- ha nagy elég 1- 1 tojás, liszt, zsemlemorzsa,vaj, olaj, só,bors, fehéj

A hússzeleteket kissé kiveregetjük,sóval, borssal megszórjuk és félretesszük. A kimagozott, megpucolt  almát vékony hasábokra vágjuk és a húsokon elosztjuk. Csipetnyi fahéjjal megszórjuk, apró vajdarabokákat teszünk rá, majd feltekerjük. Hústűvel, és fogvájóval megtűzzük. Bepanírozzuk, bő olajban megsütjük. Burgonyapürével tálaljuk.

 

 Fűszeres mézes pogácsák

 

Hozzávalók:

12.5 dkg méz, 12.5 dkg vaj/margarin, 3 tojás, 25 dkg porcukor, 1/2 citrom leve és reszelt héja,25 dkg rozsliszt,1 kk. szódabikarbona, 2 ek. mézeskalácsfűszer

 

A díszítéshez: 4 ek. gyalult mandula, 1 kk. tejszín, 1 tojás, 10 dkg tortabevonó étcsokoládé,10 dkg fehér csokoládé, 2-2 ek. napraforgó olaj, 10-12 szem cukrozott piros és zöld cseresznye(el is hagyható, én nem tettem rá) cukrozott narancshéj/ aszalt sárgabarack

 

1./ Felolvasztjuk a mézet a vajjal/margarinnal, hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat megmossuk, egyenként felütjük, keverőtálba csúsztatjuk, eldolgozzuka porcukorralés citromlével, majd hozzáadjuk a mézes keveréket.

2./ A finomlisztet átszitáljuk, összevegyítjük a roszliszttel, szódabikarbónával, mézskalácsfűszerrel és a reszelt citromhéjjal. Több részletben a mézes-tojásos alaphoz adjuk, fakanállal jól összedolgozzuk.(egyelőre lágy-ragacsos masszát kapunk). Elsimítjuk a tetejét, folpakkal letakarjuk és hűtőszekrényben legalább 5 órát, még jobb ha 1 éjszakán át pihentetjük.( én így csináltam)

3./ Sütés előtt 3 nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett  munkalapon átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, csillagformán 8 részre osztjuk, és kb. 4 cm átmérőjű rudakat sodrunk  belőlük. Mindegyiket 10 egyenlő szeletre vágjuk, lisztes kézzel golyókat formálunk belőlük. Kb. 45 golyót egymástól 4-5 cm távolságra tepsikbe sorakoztaunk.(sülés közben jócskán megnőnek, nekem kicsit össze is ragadt) Ez a 8-szeletből, 5 szelet. 

4./ A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. A mandulát kisebb tálkába szórjuk. Egy másik tálkában elhabarjuk a tejszínt a tojással, hármasával beleforgatjuk a maradék kb. 25 golyót, villával felszedve lecsepegetjük, majd szelíd rázogatással a mandulába hempergetjük, végezetül tepsire sorakoztatjuk.

5./ Sorra betesszük a tepsiket a forró sütőbe, és 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük a pogácsákat. Még melegen (húslapáttal) leválasztjuk őket a sütőpaírról, és ráscsra rakosgatva hagyjuk kihűlni. A mandulás pogácsákat  kihűlés után mindjárt bedobozolhatjuk.

6./ A csupasz pogácsákat díszitjük. A tortabevonó ét- és fehér csokoládét két külön lábaskába tördeljük, meleg vízfürdőbe állítva felolvasztjuk, elkeverünk bennük 2-2 ek. étolajat. A pogácsák egyik felét  az étcsokoládéba, másik felét a fehérbe mártjuk, rácsra rakosgatjuk. Tetejüket cikcakk, illetve rácsvonalban haladva vékony sugárban meglocsoljuk az ellenkező színű csokoládéval. Cukrozott fél cseresznyékkel, naracshéjdarabokkal/aszalt sárgabarackkal díszítjük és hagyjuk egészen megdermedni. Sütőpapírral rétegezve  jól záródó fém /műanyag dobozba rakjuk, hogy finom puhák maradjanak.

Elkészítési idő 1 óra + 5-12 óra pihentetési idő 1 db 67 kcal

 mézespogácsa

 

Túrós pogácsa

 

Hozzávalók:

 

50 dkg liszt, 10dkg zsír/margarin, 50 dkg túró,1 cs sütőpor, kevés só,1 tojás 2-3 ek tejföl, sajt

A sütőporos lisztbe morzsolom a zsiradékot, majd a többi hozzávalóval összegyúrom.Újjnyi vastagra kinyújtom, tetejét tojással megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk. Apróra kiszaggatjuk, világosra sütjük előre melegített sütőben. 

 

 

liDiós holdacskák

 

Hozzávalók: 

 

10 dkg dió, 25 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 3 tojás, pici só, 10+15 dkg porcukor, 10 dkg lágy vaj/margarin, 1 dl tej, 5 ek rum ( el is maradhat) vaniliás prcukor a szóráshoz

1./ 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt.Egy kb. 20x30 cm-es ,5-6 cm mély tepsit kibélelünk sütőpapírral.

2./ A tojásokat kett6éválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd 10 dkg apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verjük.A vajat/margarint habosra keverjük előbb 15 dkg porcukorral, aztán az egyenként hozzáadott tojássárgákkal. Apránként, felváltva beledolgozzuk a sütőporos lisztet és a tejet, végül a rumot és a tojháshabot.

3./ A masszát a tepsibe simítjuk, tetejétt megszórjuk a dióval és 25-30 percig sütjük(túpróba). A sütő ajtaját 15 percig nem tanácsos kinyitni, mert összeesik a tészta! 15 percig a tepsiben pihentetjük, aztán sütőpaírostul deszkára emeljük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

4./ Lahántjuk a tésztalapról a sütőpapírt, majd 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval araszolgatva formás félholdakat szúrunk ki belőle.Csinosan tálra halmozzuk, végül meghintjük fátyolni vaniliás porcukorral. Felforrósított savanykás-darabos dzsemet, vaília-vagy csokoládéöntetet kínálhatunk mellé.   Mi e nélkül, csak simán esszük.

 

 

 Kép

 

 Gofri

Hozzávalók:

10 dkg vaj, vagy margarin, 20 dkg liszt, 5 dkg méz, 1 kk szódabikarbóna, 3 tojás, 1/2 cs. vaníliáscukor, 2,5 dl tej,csipet só.

Liszthez keverjük a szódabikarbónát, majd a felolvasztott vajat és a többi hozzávalót.

A lényeg, hogy ne forrón adjuk a tojáshoz a vajat, mert összekapja, s a tej se legyen túl hideg, mert akkor a vaj kicsapódik.A mézet is meg szoktam melegíteni. Kb. 1 órát áll a kisütés előtt.Ha netán túl sűrű, kevés tejjel higitjuk.

Ebből a mennyiségből kb. 9-10 nagyméretű gofri lesz.Én mindig minimum duplából készítem.

  

 Kép

 

Gyümölcskenyér

Hozzávalók:

5 tojás , 20 dkg porcukor,25 dkg liszt,10 dkg mazsola,1 cs. vaniliáscukor,15 dkg birsalmasajt,vagy aszalt gyümölcs,vagy bármi, ami nem enged levet,10 dkg narancshéj.

 1./  Az 5 tojás sárgáját a porcukorral habosra keverjük egy nagyobb tálban.

2./ Az 5 tojás fehérjét kemény habbá verjük fel.

3./ A tojás sárgájához lassan, felváltva hozzákeverejük a lisztet és a felvert tojás  fehérjét.

4./ Végül belekeverjük a mazsolát- amit előtte  vízbe áztattunk, majd leszűrtünk-,a narancshájat, az apró kockára vágott birsalmasajtot.stb..

4/ A masszát kivajazott, zsemlemorzsával megszórt őzgerinc formába öntjük, közepes lángon, 45-50 perc alatt  megsütjük.

 5/ Ha kihül vékony szeletre vágjuk, tetejét izlés szerint porcukorral meghinthetjük.

A formát ne töltsük teljesen tele, mert megdagad  !.

Ez a mennyiség 2 formába fér el.

 

Kávés muffin

Hozzávalók 12 muffinhoz:

 

1 bögre liszt  (28 dkg),1/2 bögre cukor (16dkg) 2 tk. sütőpor,1/6 csésze eszpresszó kávé (50 ml),1 tk.fahéj, 1/2 tk. só,1/2 csomag vaj (12dkg) 2 friss  tojás, 2/3 bögre tej (200 ml), 1 tasak vanilíás cukor, 1/3 bögre csokoládéreszelék (10dkg)

továbbá: vaj, vagy papírforma a tepsihez

Elkészítés

1/ A muffin forma 12 mélyedését kivajazzuk, vagy papírformákkal kibéleljük.

2/ A lisztet 1 tálba szitáljuk.A cukrot, a sütőport,a kávét,a fahéjat és a sót hozzáadjuk és az egészet 1 kézi habverővel jól összekeverjük.A vajat felolvasztjuk és 1 nagyobb tálba tesszük.A tojásokat,a tejet és a vanilíás cukrot hozzáadjuk, és az egészet jól összekeverjük.

3/ A lisztkeveréket apránként a vajkrémhez adjuk, majd az egészet jól összekeverjük és a lisztet jól beledolgozzuk.A csokoládéreszelék felét hozzákevejük.A tésztát a muffinformába töltjük, és a maradék csokoládéreszeléket rászórjuk. A muffinokat a sütő középső sínjén kisütjük.

Sütési hőmérsékelet: előmelegített villanysütőben 200 fokon,légkeveréses sütőben 170 fokon,gázsütőben 3.fokozat. Sütési idő: 20 perc

 

 Padlizsános tészta

 

Hozzávalaók:

2 közepes padlizsán,(50 dkg),só,bors,50 dkg paradicsom,2 gerezd fokhagyma,3-4 szál bazsalikom-de lehet szárított is- 1/2 cső csípős paprika,8 evőkanál olivaolaj,40 dkg tészta.-rövid makaróni, vagy rövid kagyló 10 dkg parmezán sajt,de lehet más is, én füstölt,fokhagymás sajtból készítem.

 

 A padlizsánt és a paradicsomot megmossuk, a padlizsán szárát eltávolítjuk, majd apró kockákra vágjuk,szűrőtálba tesszük.Fél órára besózzuk.A paradicsomot 2 percre forró,majd hideg  vízbe dobjuk, héját lehántjuk,csíkokra vágjuk.A fokhagymát meghámozzuk, a bazslikomot leöblítjük,leveleit lecsipkedjük.A paprikát megmossuk,ereit-magjait részlegesen,vag yteljesen eltávolítjuk,felaprózzuk.

A már besózott padlizsánt leöblítjük,jól kinyomkodjuk.Mélyebb (teflon)serpenyőben, 3 ek.felforrósított olajban, folyamatosan keverve megpirítjuk,végül szűrőkanállal kiszedjük,félretesszük.

A serpenyőbe öntjük a maradék 5 ek. olajat,megfonnyasztjuk benne az áttört fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát és a finomra vágott bazsalikomot.Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk félrebillentett fedő alatt, szelíd tűzön 15 percig forralljuk, végül belekeverjük a padlizsánt.

A tésztát közben kifőzzük, leszűrjük, egyenesen a mártásba forgatjuk,ráreszeljük a sajt felét, összekeverjük. Előmelegített, mély tálba csúsztatjuk, megszórjuk a maradék sajttal,bazsalikom bóbitával,paradicsom szelettel díszítjük, de ez el is maradhat.

 

 Kép

 

 

 Kép

 

Nekem annyira izlik, a masszát le is fagyasztottam.Télen csak a tésztát kell kifőzni.

 

Gombával töltött rántott tojás

 

Hozzávalók: 12 főtt tojás ,2 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 10 kdg csiperkegomba,kis csokor petrezselyem,őrölt bors, só.+panírozáshoz, 10dkg liszt, 3 tojás, 25 dkg zsemlemorzsa, 4 dl olaj a sütéshez   mártáshoz:  2 dl majonéz, 1 dl tejföl, 0.8 dl   száraz fehérbor-el is maradhat-1 kiskanál mustár, 1 kiskanál durván őrölt chilipaprika,őrölt fehér bors,só    

A főtt tojásokat hosszában vágjuk félbe, szedjük ki a sárgájukat.A folvasztott vajban kicsit pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, és adjuk hozzá az apróra vagdalt csiperkét.Magas tűzön pirítsuk tovább, és ízesítsük sóval, borssal, aprított petrezselyemmel. Amikor összepirult, hűtsük langyosra, majd adjuk a villával összetört főtt tojássárgákhoz.  Jól dolgozzuk össze, töltsük meg vele a fél tojásokat, majd 2-2 felet nyomjunk össze, és panírozzuk be.Forró olajban süssük pirosra. A mástáshoz a majonézt a tejföllel keverjük simára, csorgassuk bele a bort, ízesítsük sóval, borssal,mustárral,chilivel.Tálaláskor a  töltött rántott tojásokat locsoljuk körbe a mártásal.

 Elkészítési idő 60 perc, 1 adag 340kcal           

 

 Tojásos kalácsfészek

 

Hozzávalók 10 darabhoz: 660

 

60g vaj/margarin, 500 g liszt, 2,5 l tej, 60 g cukor, 1 vaniliáscukor, pici só, 30 g élesztő,  3 tojás sárgája +1 a kenéshez, fél citrom reszelt héja és 10  tojás fél kávéskanál olaj

 

1/ A vajat, margarint felolvasztjuk.A lisztet (kelesztő )tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk.A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral,vaniliáscukorral,csipet sóval, a belemorzsolt élesztővel, 3 tojássárgájával, a citrom reszelt héjával, és a liszt közepébe öntjük.Hozzáadjuk a langyosra hűlt vaját/margarint, majd a kézi robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra kidolgozzuk.(viszonylag kemény,rugalmas tésztát kapunk.) Tetejét meghintjük liszttel, és konyharuhával vagy a tál fedelével letakarva a kétszeresére kelesztjük.(30-35 perc)  

2/A sütőt előmelegítjük 200 fokra, aljára beteszünk 1 meleg vízzel 2 ujjnyira felöntött lábaskát/konzervdobozt(a jó süléshez és a puha tésztához gőz szükséges.) Két sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát erőteljesen átgyúrjuk és megmérjük.Hurkát formálunk belőle, majd 10 azonos súlyú, 80-90 g-os darabra vágjuk(a méricskélést nem érdemes elhagyni, mert így kapunk azonos nagyságú kalácskákat.)

3/Minden tésztadarabot 75-80 cm hosszú, vékony rúddá sodrunk, majd félbehajtjuk, szoros fonattá tekerjük,2 végét összecsippentjük,tekerjük úgy, hogy 4-4 cm kimaradjon a végén-ezt a fonat belsejébe kanyarítjuk-nyomkodjuk, hogy legyen a fészeknek alja is.8-10 cm távolságra egymástól a sütőlapra rakosgatjuk őket.Sülés közben jócskán megnőnek.

4/A tojásokat megmossuk,forrásban lévő vízbe merítve 5 percig főzzük, aztán lehűtjük,szárazra töröljük,vékonyan megkenjük olajjal, és a kalácsfészek közepébe ültetjük.Konyharuhával letakarva 15-20 percig kelni hagyjuk a tésztát, végül megkenjük a tojássárgájával úgy, hogy a tojásokra ne jusson, mert sülés közben bebarnulnak tőle.Középső bordamagasságon 20 percig, aranybarnára sütjük.A tepsiben hagyjuk langyosra,rácsra rakosgatva teljesen kihűlni.Frissen az igazi.Kínálhatjuk a sonka mellé is, mert az édeskés kalács pompásan harmonizál a sonka füstös-sós zamatával.

 Elkészítési idő 2 óra  360kcal/db

 

Sonkás kifli

 

Hozzávalók 24 darabhoz

500 g liszt, 1 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 25 g élesztő, 2 tojás+1 sárgája, só, bors, 5 evőkanál olaj, 100 g ecetes uborka, 250 g főtt sonka,200 g trappista vagy eidami sajt, 2-3  evőkanál tejföl,1 kávéskanál mustár, 1 evőkanál szezámmag, vagy köménymag,vagy sajt.

 

1/ A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. A  tejet meglangyosítjuk, simára keverjük a cukorral, élasztővel, a liszt közepébe öntjük, hozzáadunk 2 tojást, 1 kávéskanál  sót,1 kávéskanál langyos vizet, végül az olajat és hólyagosra dagasztjuk. Letakarjuk, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük(30-40 perc)

2/ A töltelékhez az uborkát apró kockákra vágjuk. A sonkát megdaráljuk, a sajtot lereszeljül. Hozzáadjuk az uborkát, teljfölt,mustárt és sózzu,borsozzuk majd összedolgoozzuk.2 tepsit kibélelünk sütőpaírral.

3/ A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, 2 cipót formálunk belőle.Mindkettőt vékony, kb.20 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, majd átlósan 12 cikkre vágjuk (derelyevágóval.) Arányosan elsoztva a külső harmadukra halmozzuk a tölteléket és a korong közepe felé haladva, szorosan, kifliszerűen feltekerjük.Egymástól tisztes távolságra a tepsibe rakjuk és konyharuhával letakarva ismét kétszeresére kelszetjük.(20-25 perc)

4/ A sütőt előmelegítjük 200 fokra.Megkenjük a kiflik tetejét a tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal vagy köménymaggal és pirosra-gyönyörőre sütjük.(40-45 perc) Langyosan a legfinomabb, de mikrózható!!. megszórhatjuk mákkal is, ecetes uborka helyett kszíthetjük kimagozott olivabogyóvalis. De süthetünk belőle buktát,táskát, sőt csigát is.

 

 Elkészítési idő: 2 és fél óra 154 kcal/db

 

Pulykás salátakocsonya

 

Hozzávalók: 35 dkg pulyka apróhús-de lehet más is- 50 dkg sárgarépa,25 dkg karfiol,30 dkg zöldborsó,2,5 dl majonéz, zselatin, őrölt bors, só, Díszítéshez: piros színű paprika, petrezselyem

1/ 1 lábasban 1,5 l vizet forralunk. beletesszük a húsdarabokat, és amikor felforrt, leszedjük a habját. Hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott zöldségeket, megsózzuk és lefedve addig pároljuk, míg roppanósra puhulnak.

A zöldséges húst leszűrjük és a párlolóléből 5 dl-t visszamérünk a fazékba. Amikor kissé lehűlt, hozzákeverünk  5 dkg zselatint.Visszatesszük a tűzre és állandóan kevergetvefelfőzzük.Tűzről levéve hűlni hagyjuk.

2/ A zöldséget összekeverjük a majonézzel és izlés szerint fűszerezzük.

3/ 1 gömb alakú forma aljára 2,5 dl nem forró aszpikot öntünk, majd a díszítőelemeket és néhány húsdarabot elhelyezünk a forma alján, aztán hűtőbe tesszük.

4/ Amikor megdermedt,  a majonézes zöldséghez hozzáadjuk a maradék aszpikot és belesimitjuk a formába.1 éjszakára hűtőbe tesszük.Tálalás előtt a formát forró vízbe állítjuk, a tartalmát tányérra borítjuk.

A zöldségeket idény szerint is összeválogathatjuk. A drágábbakat burgonyával helyettesíthetjük.

Elkészítési idő: 2 óra + a dermesztés

 

 

 

Mulatós töltöttkaraj

 

Hozzávalók:

 

 

1 kisebb füstölt csülök,1 fej fokhagyma, 2 ek. mustár, 1 nagy vöröshagyma, 8 vékony szelet sertéskaraj(kb.1kg),15 dkg juhtúró + a panírozáshoz tojás, liszt , zsemlemorzsa

 

 

 

1./ A füstölt csülköt hideg vízben megfőzzük. Ha kihűlt, leszedjük róla a zsíros bőrt, kicsontozzuk , és a húst felszeleteljük, félretesszük.

2./ Elkészítjük a mustáros fokhagymakrémet. A fokhagymát lereszeljük -én tubusos fokhagymakrémből készítettem -hozzákeverjük a mustárt, és félrerakjuk .A vöröshagymát vékony karikákra vágva szintén félretesszük.

3/Összeállítjuk a töltött karajokat. A hússzeleteket kiveregetjük, besózzuk a szokásos módon, kicsit áll, és aztán megkenjük őket mustáros fokhagymakrémmel. Minden másodikra fektetünk 1-1 csülökszeletet, néhány hagymakarikát és 1-1 evőkanál elmorzsolt juhtúrót. Az üresen maradt karajokkal leborítjuk a megpakoltakat, és mindegyiket rögzítjük 1-2-3 hústűvel.

4./A karajokat bepanírozzuk. Ha a széleiket duplán panírozzuk, biztos nem folyik ki belőlük a töltelék.(Nekem nem folyt ki) 

5/Egy nagy lábasba  olajat  öntünk, s ha már elég forró, mérsékeljük a lángot, és oldalanként 10 perc alatt megsütjük a karajokat. Az első oldal sütésekor fedjük le a lábost, - én nem fedtem le- a második oldalnál nincs erre szükség.

 

Megjegyzés: Én csont nélküli füstölt csülökből készítettem. Ez kicsit idétlen formájú, s ezért a szeletelésnél volt, hogy kicsi szeletek lettek. Ezért több szelet került 1 nagy húsra. Lényeg , hogy a szelet húst takarja be szinte a csülök.  Isteni ízkavalkád lett, minden harmonizál. Sok sikert, és jó étvágyat hozzá!!

 

 

 

TÖLTÖTT  ALMA

 

 

Hozzávalók

 

5 db  alma,1 csirkemell-vagy 30 dkg darálthús-1 sárgarépa,1 nagy fej lilahagyma,1 gerezd fokhagyma,origano, méz, só ,bors, petrezselyem-akár el is maradhat.-

 

Az alma tetejét kb. 2 cm-re levágom, becitromozom, hogy ne barnuljon meg. Az almákat kivájom úgy, hogy alul kicsi, felül tágas legyen. A hagymát apróra vágom, a sárgarépát lereszelem-nem kell apró reszelőn-és el kezdem kevés olivaolajon párolni. A csirkemellett nagyon vékonycsíkokra vágom és azt is hozzáteszem+az almadarabokat,amik leesnek  a kivájáskor.Kevés só,bors,csipet origano,és petrezselyem, 1 kávéskanál méz.Addig párolom, ameddig a csirkehús fehér nem lesz.. Utána jénai tálba, vagy kisméretű tepsibe készített almákat megtöltöm, a maradék masszát mellé rakom.1 mokkás kanál mézet vékonyan a tetejére ráfolyatok.Sütőben megsütöm, kb. 15 perc.Addig kell csak sütni, míg az alma megpuhul, ha túl sül, az alma összeesik. Az almák tetejét rá lehet  tenni már sütéskor is, de lehet a végén is. Akkor gusztább, de nyers marad. 

 

Malacka 

 Hozzávalók:  15 dkg túró, 6 evőkanál olaj, 6 evőkanál tej ,7 dkg cukor, 1 vaniliáscukor, 22,5 dkg finomliszt,1 sütőpor, 10 dkg hámozott őrölt mandula, vagy dió

Megkenéshez: 1 tojás sárgája+1 teáskanál tej

Díszítéshez: fekete apró mazsola

 

A túrót, tejet, olajat, cukrot és vaníliáscukrot jól összekeverjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük, felét a túrómasszához keverjük, a maradék lisztkeveréket a mandulával, vagy dióval együtt belegyúrjuk és gyúródeszkán sima tésztává dolgozzuk. A deszkát belisztezzük, a tésztát kinyújtjuk. Egy pohárrral -én pogácsaszaggatóval 6 cm átmérőjű- minden malacka elkészítéséhez 2 kerek lapot +az orrának egy kisebb -3 cm- harmadik lapocskát kiszúrunk. Az egyik nagy lapot félbevágjuk, ez lesz a malac 2 füle, a tejjel elkevert tojás sárgájával megkenjük, és összeállítjuk -a füleket és az orrát rányomjuk- majd ezeket is megkenjük.

Fontos , tényleg utólag kell megkenni a kisebb darabokat, mert akkor nem ragad oda rendesen.

Szeme helyére mazsolát nyomunk, és kikent sütőlemezre téve előmelegített sütőben megsütjük. Kb. 20 perc. Én sütőpapíron sütöttem.

 

Dupla adagból készítettem , elég sok lett. Attól függ hányan jönnek, s esetleg mennyit visznek.

Még 1 tanács. Én kicsit szenvedtem a fülekkel, nemigen akart odaférni, aztán azt kísérleteztem ki, a fülnek kisebb méretű korongot szúrtam ki.5 cm-es .És ekkor már gyorsan ment.

 

Eleinte, ami nem sikerült, összegyúrtam, s kezdtem elölről. Ha megvan a méret, akkor már gyorsan megy, mert mire kiszúrok 8-10 nagy korongot, meg annyi kisebbet, a köztük levő maradék helyen sok kicsit lehet kiszúrni.

 

 

 Kép

 

Jó malacka-sütést !

 

 

Sajtos baconos krumpli

Hozzávalók: 4 nagy krumpli, 4 szelet füstölt sajt, 4 szelet bacon, só

A burgonyákat héjastól sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük.Kissé hagyjuk hűlni, majd  meghámozzuk.Ha teljesen kihűltek, hosszában kettévágjuk őket.1-1 szelet sajtot teszünk közéjük, majd mindegyiket körbetekerjük 1-1 szelet szalonnával, és fogvájóval megtűzzük.Kivajazott epsibe tesszük, és 220 fokon kb. 15 percig sütjük. Isteni!!!

 Szalonnás-sajtos spagetti

  

 Hozzávalók:

 

40 dkg spagetti  - én rövid metéltből készítettem

20 dkg füstölt sajt

10 dkg bacon szalonna

10 dkg gomba - üvegben, felszeleteltet szoktam használni, ami marad hűtőben tarta sokáig eláll.

1 dl főzőtejszín

só, fehérbors ,-ha nincs nem gond, szerecsendió, kevés olivaolaj

 

A spagettit sós vízben kifőzzük, leszűrjük.

 Az olivaolajon megpirítjuk a felvágott bacon szalonnát, hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Pár percig pároljuk, majd felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk é szerecsendiót reszelünk bele.

 

A tűzről levéve hozzáadjuk a reszelt sajtot. Összekeverjük a mártást a tésztával, kivajazott tűzálló tálba fektetjük. - Én kisméretű tepsibe teszem-

Közepesen meleg sütőben arany sárgára sütjük. Én még a tetejére is szoktam szórni sajtot.

 

 

 Sok sikert az elkészítéshez, jó étvágyat  az elfogyasztáshoz!!!!!

.

 

Eperzselé

 

Hozzávalók: 40 dkg földieper, 10 dkg kristálycukor,10-12 db mentalevél, körömnyi fahéj, fél citrom, 6 dl almalé,vagy bor,-én almalével készítettem-2 dkg zselatin, citromfű, tejszín

Az epret felaprózzuk 1 nagyobb tálban, 4 szép szemet félreteszünk.A citrom héját 2 újjnyira levágjuk, s beletesszük az eperbe a fahéjjal, a citrom kicsavartés leszűrt levével, a mentealevéllel s rászórjuk a cukrot, majd ráöntjük az almalét vagy bort.Lefedjük, hűtőben 1 órát érleljük.

Kidobjuk belőle a citromhéjt,fahéjt,mentalevelet,  leszűrjük, az epret jól lecsepegtetjük.Szép kelyhekbe- 4 db- elosztjuk az epret.A leszűrt lét felforraljuk- de nem nagyon- s amig felforr, 1 dl vízzel felpuhítjuk a zselatint. A tűzről levéve a forró sziruphoz öntjuk, ha felolvadt hideg vízfürdőben hűtjük - nekem 1szerű volt, a csillébe tettem- majd ha langyos rámerjük az eprekre. Hűtőben 4 óra latt megdermed. Tejszínhabbal, citromfűvel tálaljuk.  

Nem lehet megunni, nem győzöm gyártani. 

 

Kép

 

 

Sonkás rántott palacsinta

Hozzávalók:

A palacsintához: 15 dkg liszt,3 tojás,2 dl tej, só, buborékos ásványvíz/szódavíz,2 ek olaj                                                                               

 Továbbá: 20 dkg füstölt, főtt sonka, 5 dkg vaj/margarin,só, bors, szerecsendó, 4+10dkg liszt,2 dl tej,2+3 tojás,1 csokor petrezselyem, 20 dkg prézli,+olaj a sütéshez

A palacsintához simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a tejjel, 1 csipet sóval és annyi buborékos ásványvízzel/szódával, hogy folyós, vékony tésztát kapjunk.Belekeverjük az olajat,lefedjük, fél órát pihentetjük, aztán 8 palacsintát sütünk belőle.

Miközben a palacsintamassza pihen, a töltelékhez a sonkát apróra felkockázzuk, megpirítjuk a forró vajban.Sóval, borssal, 1 csipet szerecsendióval ízesítjük, meghintjük 4 dkg liszttel, aztán felöntjük a tejjel és folyamatosan keverve addig főzzük, amíg a massza elváliik az edény falától.Lehúzzuk a tűzről, gyors mozdulatokkal simára keverünk benne 2 egyenként hozzáadott tojást, végül a finomra vágott petrezselymet.

Arányosan elosztva a palacsinták közepére halmozzzuk a tölteléket, két oldalukat behajtjuk, szorosan feltekerjük, azután a maradék 10 dkg lisztbe, 3 felvert tojásba és prézlibe forgatjuk.(bepanírozzuk)Forró, bő olajban aranybarnára sütjük, papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat.

Néhány percig pihentetjük, végül paradicsomgerezdekkel, zöldfűszerekkel díszítjük.Párolt rizs,párolt brokkoli,snidlinges tartásmártás illik hozzá.Én csak brokkolit és mártást adtam hozzá. Nem sokáig tartott. 

 

 

Kép

 

 Hagymás krumpli

Hozzávalók:

 80 dkg krumpli, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, vagy margarin, só

 

Főzzük hajában a kruplit a forrástól számított fél óráig.Szűrjük le és hagyjuk teljesen kihűlni.Hámozzuk meg, kockázzuk fel nagy darabokra, majd tegyük a felszeletelt hagymával együtt teflonos serpenyőbe, amibe már a vajat megolvasztottuk. Óvatosan kevergetve pirítsuk egészen ropogósra. Sózzuk, borsozzuk meg, és a serpenyőben tálaljuk. Én csak sózni szoktam

 

 Varázscsók

 

Hozzávalók a piskótához: 7 tojás, 7 ek .cukor,7 ek. rétesliszt,+vaj és liszt a tepsi kikenéséhez.

a krémhez:12.5 dkg margarin,12.5 dkg porcukor,2.5 dl tej,2.5 ek.rétesliszt, fél üveg magozott meggy,mazsola,1 ek. lekvár ,5 dkg  darált dió,rum,  tetejére: 2.5 tábla étcsokoládé tortabevonó,kókuszreszelék

 

 A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem,közben fokozatosan adagolom hozzá a cukrot.Egyenként beledolgozom a tojások sárgáját,végül lazán belekeverem a lisztet is, vigyázva, hogy a hab ne essen össze.A piskóta tésztáját kivajazott, kilisztezett kb. 20x30 cm-es- én 24x33-asba tettem-tepsibe simítom, és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 30 percig tűpróbáig sütöm.Ha kihűlt, a tésztából kis korongokat szaggatok.-én 6 cm átmérőjű pogácsa szaggatót használtam, s ebből 15 db lett.

A krémhez A porcukorral kikeverem a margarint.A tejet meg a lisztet felfőzöm jó sűrű masszává,s kihűtöm.A kétféle hozzávalót összekeverem.A leesett tésztadarabokat is a krémhez morzsolom,hozzáadom a magozott, lecsepegtetett meggyet,mazsolát, lekvárt, diót, rumot, s a masszát a korongoökra púpozom.- Én előtte a korongokat baracklekvárral  vékonyan megkentem.- Csokoládémázzal bevonom,tetejét kórkuszreszelékkel megszórom.Diszítő elemként 1-1 magzott meggyet, vagy bármi gyümölcsöt teszek, ami nem ereszt levet. Nagyon  finom, nálunk mind elfogyott, ami ritkaság 1 nap után.

 

Sok sikert a receptek  elkészítéshez, jó étvágyat  az elfogyasztásához!!!!!

  

 

 

 

  Ha van egy jó recepted szívesen kipróbálom.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

turi319@t-online.hu

TURI JOZSEF,2014.01.09 22:15

Van pár jó, kipróbált receptem, majd küldök.
HI!